Κόσμος

Τέλος εποχής μετά από 50 χρόνια για τη σχέση Βρετανίας – Ε.Ε.

01.01.2021 | 21:13

Χωρίς την Βρετανία συνεχίζει με το ξεκίνημα του 2021 την πορεία της η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Brexit ολοκληρώθηκε χτες στις 11 το βράδυ. Η αποχώρηση ολοκλήρωσε την ιστορική ρήξη του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από 50 χρόνια ενός γάμου που δεν στέριωσε ποτέ.

«To Hνωμένο Βασίλειο μπήκε σε μία νέα εποχή όσον αφορά τη σχέση του με την ΕΕ.Η μεταβατική περίοδος του Brexit έληξε χθες στις 11 το βράδυ και η νέα συμφωνία ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Γουεστμίντερ περνάει πάνω από τη θάλασσα της Μάγχης».

Oι πρώτοι επιβάτες που έφθασαν στο Παρίσι με το Eurostar από το Λονδίνο την επόμενη μέρα του Brexit

Το πρώτο φορτηγό και το πρώτο πλοίο από το Ντόβερ αναχώρησαν χωρίς προβλήματα.

Πολλοί φοβούνται όμως ότι θα δημιουργηθούν ουρές στα σύνορα τις επόμενες ημέρες καθώς κανένας δε γνωρίζει τις λεπτομέρειες της εμπορικής συμφωνίας που έβαλε και τυπικά τέλος στο δύσκολο γάμο ΕΕ – Βρετανίας μετά από μισό αιώνα .

Δεν έλειψαν και οι πρωτοχρονιάτικες αιχμές στα πρωτοχρονιάτικα μηνύματα των ηγετών Βρετανίας και της Γαλλίας

«Όταν ο ήλιος θα ανατείλει αύριο θα έχουμε τη βεβαιότητα των νέων εμβολίων, που δημιουργήθηκαν στη Βρετανία που είναι ελεύθερη πλέον να κάνει τα πράγματα διαφορετικά και καλύτερα από τους φίλους μας στην ΕΕ .Ελεύθεροι να κάνουμε εμπόριο σε όλο τον κόσμο και ελεύθεροι να γίνουμε υπερδύναμη στην επιστήμη».

«Απόψε,για πρώτη φορά το Ηνωμένο Βασίλειο θα αφήσει την ΕΕ.Πριν από λίγες ημέρες υπογράψαμε μία συμφωνία για να οργανώσουμε το μέλλον μας προστατεύοντας τη βιομηχανία, τους ψαράδες και την Ευρωπαϊκή μας ενότητα».

Διχασμένος είναι και ο Βρετανικός τύπος

-H Βρετανία έσπασε. Μπορεί να θεραπευτεί;

-Βυθισμένο σε κρίση, χωρίς τυμπανοκρουσίες, το Ηνωμένο Βασίλειο τερματίζει επιτέλους την ευρωπαϊκή εποχή», παρατηρεί η αριστερή εφημερίδα The Guardian.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι νέα σχέση ΕΕ – Βρετανίας βαδίζει σε αχαρτογράφητα νερά.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 01/01/2021

Κόσμος