Υγεία

Κορωνοϊός- εμβόλιο: Στο 60% του πληθυσμού μέχρι μέσα Ιανουαρίου

01.01.2021 | 13:32 Eνσωμάτωση

Υψηλά παραμένουν τα κρούσματα στη χώρα, όπου χθες καταγράφηκαν 932 νέες λοιμώξεις. Δόσεις ελπίδας, δίνει το εμβόλιο, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έως τα μέσα Ιουνίου θα έχει χορηγηθεί στο 60% του πληθυσμού.. Πέρα από το εμβόλιο της Pfizer, αυτό της Moderna αναμένεται να εγκριθεί ανήμερα των Φώτων και θα τροφοδοτήσει την Ελλάδα με επιπλέον 240 χιλιάδες δόσεις.

Περισσότεροι από 1.700 Έλληνες έκαναν το πανδημικό εμβόλιο μόνο τις τέσσερις πρώτες ημέρες από την έναρξη των εμβολιασμών, χαράσσοντας το δρόμο προς την ελευθερία.

Το 97% των εμβολιασθέντων είναι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός τουλάχιστον 60.000 εργαζομένων, σε δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές.

Την έναρξη εκστρατείας ενημέρωσης για το εμβόλιο προανήγγειλε από το νοσοκομείο Μυτιλήνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την Πέμπτη καταγράφηκαν 932 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 50 θάνατοι. Οι διασωληνωμένοι ήταν 438.

Αν και η πορεία της πανδημίας είναι σταθερά μειούμενη, οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη συμπεριφορά των πολιτών στις γιορτές, καθώς παρά το lockdown τα κρούσματα σε κάποιες περιοχές παρουσιάζουν αύξηση την τελευταία εβδομάδα.

Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να έχουν παραδοθεί συνολικά 419.250 δόσεις του εμβολίου της PFIZER. Το πλεόνασμα των δόσεων που προκύπτει στο δεύτερο 10ήμερο του Ιανουαρίου επιτρέπει να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός των γιατρών στον ιδιωτικό τομέα, όπως επίσης των ωφελουμένων και των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και να ξεκινήσει ο εμβολιασμός στον γενικό πληθυσμό.

Το εμβόλιο της Moderna που αναμένεται να εγκριθεί στις 6 Ιανουαρίου θα τροφοδοτήσει την Ελλάδα με επιπλέον 240.000 δόσεις, εξασφαλίζοντας τη συνέχιση της δεύτερης φάσης των εμβολιασμών.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 01/01/2021