Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων καθυστερεί την απόφαση για τα σχολεία – Ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο

31.12.2020 | 13:10 Eνσωμάτωση

Το νέο έτος οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία τους. Το πιθανότερο σενάριο είναι το σταδιακό άνοιγμα με πρώτα τα δημοτικά σχολεία στις 11 Ιανουαρίου και μια εβδομάδα μετά στις 18 Ιανουαρίου γυμνάσια και λύκεια. 

Με τα κρούσματα του κορωνοϊού να μην υποχωρούν, η ανακοίνωση της απόφασης για το άνοιγμα των σχολείων μετατέθηκε για το νέο έτος. Η απάντηση που περιμένουν πώς και πώς χιλιάδες μαθητές και γονείς αναβάλλεται λόγω διάστασης απόψεων στα μέλη της αρμόδιας επιτροπής υγείας. Ημερομηνία – ορόσημο είναι η 04/01.

Η επιστροφή στα θρανία γίνεται με δυο νέα όπλα. Τεστ και εμβόλια.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα υποβάλλονται σε τεστ γρήγορης ανίχνευσης κορωνοϊού, τα λεγόμενα rapid tests .Το πιθανότερο είναι αυτό να γίνει με το πρώτο κουδούνι στα σχολεία και να επαναλαμβάνεται όποτε κρίνεται σκόπιμο. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς εκπαιδευτικών.

Ανάμεσα στους πιο επιφυλακτικούς της επιτροπής ήταν ο Νίκος Σύψας τονίζοντας πως θα πρέπει να εξετασθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα μετά την κινητικότητα των γιορτών.

Μια άλλη ομάδα επιστημόνων της επιτροπής μεταξύ των οποίων και η Αθανασία Λουρίδα λένε ναι στη σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων.

Παρά τις διαφορετικές απόψεις το κλίμα για το άνοιγμα των σχολείων στη συνεδρίαση των ειδικών οπού παρέστη και η υπουργός Παιδείας ήταν θετικό. Όλοι συμφώνησαν ότι τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν, είτε σταδιακά, είτε όλες οι βαθμίδες μαζί.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 31/12/2020