Κόσμος

Η AstraZeneca λέει ότι κατέθεσε πλήρη φάκελο για έγκριση του εμβολίου της

31.12.2020 | 13:24 Eνσωμάτωση

Η βρετανική πολυεθνική AstraZeneca λέει ότι κατέθεσε «πλήρη φάκελο» για έγκριση του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού στις ευρωπαϊκές αρμόδιες αρχές, ωστόσο αποτελεί ερωτηματικό εάν θα δοθεί η έγκριση μέσα στον Ιανουάριο.

Λίγες ώρες μετά το «πράσινο φως» από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή, η εταιρεία AstraZeneca έκανε γνωστό πως έχει υποβάλει πλήρη δεδομένα για να ζητήσει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) την αδειοδότηση για το εμβόλιο που έχει αναπτύξει μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά της Covid-19.

Ωστόσο, ο ΕΜΑ ανέφερε ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερες πληροφορίες για να δώσει την έγκρισή του για το εν λόγω εμβόλιο.

Ένας αξιωματούχος του EMA τόνισε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα και ότι η AstraZeneca δεν είχε δώσει αρκετές λεπτομέρειες για να δικαιολογήσει τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας υπό όρους για το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου ενέταξε στην «πορτοκαλί» λίστα -από την «κόκκινη»- πολλές περιοχές της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται τα Επτάνησα, η Ήπειρος, η Δυτική Ελλάδα, η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στο Βέλγιο από τις «πορτοκαλί» περιοχές δεν είναι υποχρεωμένοι να μπουν σε καραντίνα και να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού. Οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας παραμένουν στο «κόκκινο».

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 31/12/2020