Υγεία

Κορωνοϊός: Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης απαντά στις ερωτήσεις για το εμβόλιο

27.12.2020 | 08:04 Eνσωμάτωση

Η αντίστροφη μέτρηση για την εκκίνηση των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας έχει ξεκινήσει. Στο Αττικό νοσοκομείο, στις 14.30 θα γίνει ο εμβολιασμός του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ 15 λεπτά αργότερα θα εμβολιαστεί ο Σωτήρης Τσιόδρας. Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα μίλησε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης, Πάνος Μανώλας, αναφορικά με όλες τις εξελίξεις στον τομέα του εμβολίου.

«Θα το κάνω το εμβόλιο. Βλέπω 40-60 άτομα την ημέρα, είμαι σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Θα το κάνω την άλλη εβδομάδα. Τα εμβόλια και τα δύο δεν έχουν σοβαρές επιπλοκές. Γενικά ένα εμβόλιο έχει περίπου 1-2 πιθανότητες στις 1000 να έχει κάποια αντίδραση. Έχουν παρουσιαστεί νομίζω 10 περιστατικά στο πρώτο εκατομμύριο εμβολιασμών. Οπότε είναι αρκετά ασφαλές», είπε ο κ. Μανώλας, προσθέτοντας ότι «η κόρη μου είναι γιατρός, εμβολιάστηκε πριν τρεις μέρες, είχε πολύ μικρή αδιαθεσία τις πρώτες ώρες, μετά όμως ήταν πολύ καλά».

«Είναι μεγάλο ερωτηματικό. Θεωρητικά πιστεύω ότι αν εμβολιαστείς και έχεις αντισώματα, δεν μπορείς να κολλήσεις ο ίδιος, και αν κολλήσεις θα είναι με ελαφρά συμπτώματα. Το αν ο εμβολιασμένος είναι φορέας και μπορεί να μεταφέρει τον ιό θα χρειαστούν κάποιοι μήνες για να το δούμε», τόνισε ο κ. Μανώλας αναφορικά με τη μεταδοτικότητα του ιού μετά τον εμβολιασμό.

Πόσο μπορούν όμως να επηρεάσουν τα εμβόλια οι μεταλλάξεις του ιού;

«Μας ανησυχεί όταν μεταλλάσσεται ο ιός, έχει ήδη μεταλλαχτεί 12.700 φορές. Η τεχνολογία του εμβολίου είναι τέτοια που μπορεί να καλύψει την πιθανότητα μετάλλαξης εφόσον δεν μεταλλάσσονται τα σημεία που χρησιμοποιεί ο ιός για να κολλήσει στα κύτταρά μας. Μέχρι στιγμής και οι δύο εταιρίες των εμβολίων, επιμένουν ότι θα καλύψει τις μεταλλάξεις του ιού. Αλλά θα το δούμε», απαντά ο κ. Μανώλας.

Σχετικά με το ποιοι πρέπει να προσέξουν πριν εμβολιαστούν, ο ίδιος σημείωσε ότι «Υπήρξε ένα άρθρο που παρατήρησαν ότι άνθρωποι που έχουν κάνει ενέσεις με fillers είχαν μια έντονη αλλεργική αντίδραση. Πρήστηκε το πρόσωπό τους. Το FDA έβγαλε μία οδηγία ότι θα έπρεπε να περιμένουν έξι μήνες μετά την τελευταία ένεση με filler για να κάνουν το εμβόλιο».

«Όλοι μπορούν να κάνουν το εμβόλιο. Υπάρχει ένα πρωτόκολλο που όταν κάνεις την ένεση πρέπει να σε παρακολουθήσουν για τουλάχιστον 10-15 λεπτά και να παραμείνεις άλλο τόσο εντός του νοσοκομείου. Αν έχει αντίδραση κάποιος, μπορεί να πάρει ό,τι χρειαστεί για την αλλεργία. Δεν υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις», κατέληξε ο κ. Μανώλας.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 27/12/2020