Κόσμος

Παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη του ιού στη Μεγάλη Βρετανία

21.12.2020 | 20:05

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει μετά τον εντοπισμό μετάλλαξης του κορονοιού στην Μεγάλη Βρεατανία που τον καθιστά 70 φορές πιο μεταδοτικό από το στέλχος που εντοπίστηκε πριν από 1 χρόνο. Οι χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, η μια μετά την άλλη μπλοκάρουν τις αεροπορικές και σιδηροδρομικές τους συνδέσεις με τη Βρετανία. Από το μεσημέρι συνεδριάζει και ο Ευρωπαικός Μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων ενώ και εδώ στην Αθήνα βρίσκεται σε εξέλιξη συνεδρίαση τω λοιμοξιολόγων προκειμένου ν αποφασίσουν αν και η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αυστηρότερα μέτρα.

Ο νέος μεταλλαγμένος κορωνοϊός που σαρώνει την Μεγάλη Βρετάνια έχει θορυβήσει ολόκληρο τον κόσμο την ίδια στιγμή που οι κυβερνήσεις η μια μετά την άλλη σφραγίζουν τα σύνορά τους σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την μετάδοση του Covid19.

«Εάν το εμβόλιο ήταν το καλύτερο νέο σε αυτή την πανδημία, αυτή η είδηση είναι η χειρότερη που είχαμε μέχρι στιγμής .Και πρέπει τώρα να ασφαλίσουμε τις πόρτες μας για να σταματήσουμε την ένταση της μετάδοσης.»

Ήδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους για όσους προέρχονται από την Μεγάλη Βρετανία.

Ο νέος κορωνοϊός όμως έχει ήδη εντοπιστεί και σε άλλες χώρες. Την ιδία στιγμή η ευρωπαϊκή ένωση συντονίζεται για κοινή δράση απέναντι στον μεταλλαγμένο κορωνοϊό…

«Τα αντισώματα που παράγουν τα εμβόλια, τα δύο βασικά εμβόλια που περιμένουμε, των Pfizer – BioNTech και της Moderna, δεν στοχεύουν αυτό το μεταλλαγμένο τμήμα του ιού. Επομένως δεν υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε ότι τα εμβόλια θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά.»

Άμεση ήταν και η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στον νέο κορωνοϊό. Όσοι έρχονται από την Μεγάλη Βρετανία θα παραμένουν σε καραντίνα στο σπίτι τους για 7 ημέρες ενώ πριν ταξιδέψουν θα πρέπει να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών.

Οι λοιμωξιολόγοι ανησυχούν για τους Έλληνες που σπουδάζουν και εργάζονται στην Μεγάλη Βρετάνια οι οποίοι θα έρθουν στην χώρα για τα Χριστούγεννα. Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της δημοκρατίας Κατερίνας Σακελαροπουλου η εορταστική περίοδος θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία της πανδημίας.

Ο νέος μεταλλαγμένος κορωνοϊός έχει εντοπιστεί από τις αρχές Σεπτέμβρη. Η νέα παραλλαγή ορίζεται από πολλαπλές μεταλλάξεις πρωτεϊνών γεγονός αναμενόμενο από τους επιστήμονες καθώς μέχρι τώρα έχει μεταλλαχθεί ήδη χιλιάδες φορές. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτής της μετάλλαξης είναι ότι ο νέος κορωνοϊός σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα που έχουν οι επιστήμονες μεταδίδεται ευκολότερα αλλά και ταχύτατα .

Το καλό νέο αυτής της μετάλλαξης είναι ότι δεν έχει παρατηρηθεί κάποια ιδιαίτερη μεταβολή στα συμπτώματα των ανθρώπων που νοσούν ενώ οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν πως τα εμβόλια θα θωρακίζουν τον οργανισμό και απέναντι στον νέο κορωνοϊό.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα αξιολογήσει όλα τα νέα στοιχεία και θα εισηγηθεί εάν κριθεί απαραίτητο και νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του μεταλλαγμένου κορωνοϊού ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα του νέου ιού στην Ελλάδα.

Έφθασαν στην Ελλάδα οι πρώτοι ταξιδιώτες από τη Μ. Βρετανία

Από το απόγευμα έχουν φτάσει επτά πτήσεις από την Μεγάλη Βρετανία στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Υπάρχει ανησυχία και αναστάτωση και βέβαια οι συγκεκριμένοι ταξιδιώτες ήδη θα χρειαστεί αν μπουν σε 7ημερη καραντίνα.

Η τελευταία πτήση από Λονδίνο έφθασε 17:35. Όλοι οι επιβάτες υποβάλλονται σε rapid test. Στο αεροπλάνος οι επιβάτες κάθονται ανά τρεις θέσεις.

Άπαντες ήταν αρνητικοί, αν κάποιοι βρεθούν θετικοί έξω από το αεροδρόμιο περιμένει βανάκι της αστυνομίας που θα τους μεταφέρει σε ξενοδοχείο καραντίνας.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21/12/2020

Κόσμος