Κόσμος

Τουρκία: Συνεχίζει την προκλητική πολιτική σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο

19.12.2020 | 13:33 Eνσωμάτωση

Παρά τις αμερικανικές κυρώσεις για την αγορά των s 400 η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της πολιτική στην Ανατολική μεσόγειο και το Αιγαίο.

Η Τουρκία αν και έχει θορυβηθεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ συνέχισε τις προσχηματικές εκκλήσεις σε διάλογο την ώρα που το «Μπαρμπαρός» συνεχίζει τον παράνομο πλου του στην Κυπριακή ΑΟΖ και που με νέες ΝΟΤΑΜ επιχειρεί να δεσμεύσει παράνομα περιοχές στο Ανατολικό Αιγαίο από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο Έλληνας υπουργός στην ίδια συνέντευξη επεσήμανε μεταξύ άλλων πως η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 νμ σε όλη την επικράτεια είναι αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα το οποίο η Ελλάδα θα ασκήσει όταν κριθεί σκόπιμο, ενώ παράλληλα επεσήμανε πως σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που προχώρησαν σε κυρώσεις, η ΕΕ ανέχεται ένα Casus beli σε βάρος χωρών μελών της ενώ ως προς τις κυρώσεις κινείται με αργούς ρυθμούς.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία έστειλαν μήνυμα ισχύος με τις ασκήσεις «ΛΟΓΧΗ», «ΑΙΓΙΑΛΟΣ» και «ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ» στη θαλάσσια περιοχή Μυρτώου καθώς και Βόρειου και Νότιου Κρητικού πελάγους.

Σε αυτές εκτελέστηκαν προκεχωρημένα γυμνάσια πυρών κατά στόχων επιφανείας και αέρος με το σύνολο των πυροβόλων των πλοίων, βολές εκπαιδευτικών τορπιλών από υποβρύχια καθώς και σημαντικός αριθμός αντικειμένων εξάσκησης σε όλα τα είδη των απειλών.

Το ιδιαίτερο δε μήνυμα του πολεμικού Ναυτικού στάλθηκε από τον ίδιο τον αρχηγό του Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, ο οποίος παρακολούθησε τα γυμνάσια πυρών επί της φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ» που ορισμένοι αποκαλούν χαϊδευτικά η «επακουμβήστρια» μετά το περιστατικό με την Κεμάλ Ρέις.

Ως ιδιαίτερης σημασίας και παράλληλα ισχυρό μήνυμα ως προς τις δυνατότητες των μαχητικών Ραφάλ έστειλε η Γαλλία. Οι δυνάμεις της Γαλλικής στρατηγικής αεροπορίας πραγματοποίησαν μεγάλης κλίμακας άσκηση με την κωδική ονομασία «Μινώταυρος».

Πέντε RAFALE συνοδευόμενα από ιπτάμενα τάνκερ και ένα ιπτάμενο ραντάρ απογειώθηκαν από δύο βάσεις στην Γαλλία πέταξαν μέσα από το FIR Αθηνών και έφτασαν στο Τζιμπουτί. Τα RAFALE που πέταξαν στην αποστολή που διένυσαν 8.000 χλμ σε μια αποστολή που διήρκησε 10 ώρες. Φτάνοντας δε εκεί ενεπλάκησαν και σε εικονικές αερομαχίες με μαχητικά Μιράζ 2000 που σταθμεύουν μόνιμα στην αφρικανική χώρα.