Οικονομία

«Ανάσα» η μείωση ενοικίου 80% για τους ενοικιαστές – «Γκρινιάζουν» οι ιδιοκτήτες

17.12.2020 | 08:08

Ολιγοήμερη παράταση έδωσε το ΥΠΟΙΚ στους κληρονόμους αναδρομικών προκειμένου να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για τα αναδρομικά την περίοδο από Ιούνιο 2015 - Μάιο 2016.

Η υποβολή των αιτήσεων των δικαιούχων θα γίνει στον e-ΕΦΚΑ έως τη Δευτέρα 21/12, με όσους έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά να κάνουν οριστική δήλωση, ενώ όσοι δεν τα έχουν κάνουν προσωρινή δήλωση (έως 28/02 επιστρέφουν και τα επισυνάπτουν).

Επίδομα θέρμανσης

Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, με τους δικαιούχους να κάνουν τις αιτήσεις τους στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxis.

Πρέπει να επιλέξουν τον οικισμό τους και να καταθέσουν τα τιμολόγια που αποδεικνύουν ότι έχουν πληρώσει για θέρμανση.

Ο υπολογισμός του επιδόματος γίνεται βάσει ενός αλγορίθμου, με το ποσό να κυμαίνεται από 80 – 650 ευρώ.

Οι πληρωμές στους δικαιούχους θα γίνουν μετά τις 10 Ιανουαρίου.

Μείωση ενοικίου κατά 80%

Στα πλαίσια οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε κούρεμα ενοικίου έως 80% για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Οι δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές μετά τις 16/12, σε λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό, γυμναστήρια, μεταφορές, πολιτισμό και αθλητισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο αυτό αφορά περίπου 200.000 επιχειρήσεις.

Επιπλέον, για Ιανουάριο και Φεβρουάριο στην ευνοϊκή ρύθμιση θα εντάσσονται και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με click away, οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου αλλά και όσα καταστήματα εστίασης παραδίδουν μόνο κατ’ οίκον ή πακέτο.

Η νέα αυτή ρύθμιση προβλέπει μείωση ενοικίου κατά 80%, με τους ενοικιαστές να πληρώνουν το 20%, το κράτος να καλύπτει το 60% και τους ιδιοκτήτες να χάνουν το υπόλοιπο 20%.

Σημειώνεται ότι μόνο οι κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις δικαιούνται να ενταχθούν στη ρύθμιση και όχι οι πληττόμενες.
Για τις πληττόμενες θα ισχύει η μείωση του ενοικίου κατά 40%.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», o Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ, έκανε λόγο για μια αναγκαία παρέμβαση καθώς υπήρχε ο φόβος από τους ιδιοκτήτες ότι οι ενοικιαστές δε θα μπορούσαν να καταβάλουν το ενοίκιο για τους μήνες αυτούς.

«Πρόκειται για μια πατέντα που θα χρησιμοποιηθεί κάτω από τον φόβο ότι ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών δε θα πλήρωναν καθόλου ενοίκιο τους μήνες αυτούς».

Ο κ. Παραδιάς σημείωσε ότι οι ιδιοκτήτες έχουν το πλεονέκτημα ότι το 60% που θα καταβληθεί από το κράτος είναι αφορολόγητο, ωστόσο άγνωστη παραμένει ακόμα η ημερομηνία καταβολής των χρημάτων αυτών.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ επισήμανε ότι πολλοί ιδιοκτήτες παραμένουν δύσπιστοι, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν γίνει οι πληρωμές των προηγούμενων μηνών.

Σχετικά με τους εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, αυτοί τυγχάνουν των ήδη υπαρχόντων ρυθμίσεων, με τον κ. Παραδιά να δηλώνει ότι μερικοί «βγαίνουν» σε εικονική αναστολή προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης του ενοικίου.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA - 17/12/2020

Οικονομία