Οικονομία

Τι ισχύει για επιστρεπτέα προκαταβολή 5, δώρο Χριστουγέννων και νόμο Κατσέλη

16.12.2020 | 08:10 Eνσωμάτωση

Νέα οικονομική ελάφρυνση εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε τη μείωση κατά 80% για τα ενοίκια των πληττόμενων επιχειρήσεων για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

Για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων θα έχουν αποζημίωση 60% επί των απωλειών.

Σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή 5, αυτή καταβάλλεται τον Ιανουάριο με ελάχιστο ποσό τα 1000 ευρώ και πτώση τζίρου κατά 20%.

Πότε πληρώνεται το δώρο Χριστουγέννων

Αναφορικά με το δώρο Χριστουγέννων αυτό θα καταβληθεί σε τρεις ταχύτητες. Κανονικά και ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων με βάση τον ονομαστικό μισθό θα καταβληθεί σε εκείνους που εργάστηκαν κανονικά και δεν μπήκαν ούτε μία μέρα σε αναστολή από 1η Μαΐου μέχρι και 31 Δεκεμβρίου. Η πληρωμή θα γίνει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Όσοι μπήκαν σε αναστολή από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο θα δουν τα χρήματά τους και από τον εργοδότη για τις μέρες που εργάστηκαν μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Για το διάστημα της αναστολής με βάση το ειδικό επίδομα η καταβολή θα γίνει επίσης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Όσοι τέθηκαν σε αναστολή τον Δεκέμβριο, το δώρο θα υπολογιστεί με βάση το επίδομα των 534 ευρώ για τις ημέρες που δεν εργάστηκαν και η πληρωμή θα γίνει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Όλες τις οικονομικές εξελίξεις σχολίασε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα.

Σύμφωνα με την κυρία Νούκα και σχετικά με τον νόμο Κατσέλη, πολλά είναι τα προβλήματα με τη λειτουργία της πλατφόρμας τόσο ως προς διαδικαστικά όσο και ως προς νομικά ζητήματα.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί πριν από το 2015 δεν απαιτούσαν την προσκόμιση των δανειακών συμβάσεων. Πλέον η πλατφόρμα ζητά ακριβή ημερομηνία χορήγησης του δανείου, γεγονός που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στον δανειολήπτη καθώς χρειάζεται δύο με τρεις μήνες για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα έγγραφα όταν η προθεσμία λήγει στις 15 Ιανουαρίου. Κατά συνέπεια, διακυβεύεται η απόρριψη του δανειολήπτη.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 16/12/2020