Ελλάδα

Αντιδράσεις για τους κλειστούς ναούς τις ημέρες των εορτών – Κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου

15.12.2020 | 13:21 Eνσωμάτωση

Το θέμα του ανοίγματος των ναών στις γιορτές των Χριστουγέννων θα συζητηθεί στη διαδικτυακή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, οι διήμερες εργασίες της οποίας άρχισαν σήμερα.

Χθες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και φαίνεται πως και οι δύο πλευρές έκαναν βήματα, προκειμένου να «πέσουν» οι τόνοι και να απομονωθούν ακραίες φωνές.

«Ιερός αναβρασμός» επικρατεί στους κόλπους της Εκκλησίας με τους ιεράρχες να πιέζουν την κυβέρνηση για άνοιγμα των ναών για περισσότερες λειτουργίες τις ημέρες των εορτών και κυρίως με περισσότερους από 9 πιστούς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό ζήτησε έως και 50 πιστούς στους μεγάλους ναούς.

Πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος προσπάθησαν να βρουν μια «χρυσή τομή» και από ό,τι φαίνεται τη βρήκαν: η κυβέρνηση είναι πιθανό να προχωρήσει σε αλλαγές ώστε ανήμερα Χριστουγέννων και Θεοφανείων οι πιστοί να είναι περισσότεροι από 9, ενώ μπορεί να γί νει δεκτό το αίτημα και για ακολουθία την Πρωτοχρονιά. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι ανοιχτές οι εκκλησίες κάποιες ώρες για ατομική προσευχή.

Για την ημέρα των Φώτων έχει αποφασιστεί ότι δεν θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Αντίθετα, η ρίψη των σταυρών θα γίνει σε κολυμπήθρες εντός της εκκλησίας.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 15/12/2020