Πολιτική

Lockdown – Νέα μέτρα: Η αγωνία για την επόμενη μέρα και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

12.12.2020 | 10:19 Eνσωμάτωση

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε άρση μέτρων ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησαν το πρωί του Σαββάτου (12/12) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, με φόντο την ανακοίνωση  των νέων μέτρων προστασίας από  τον κορωνοϊό, για την περίοδο των φετινών γιορτών.

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε άρση μέτρων ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων.

Έτσι, το lockdown νίκησε και βαδίζουμε σε μια πολύ διαφορετική εορταστική περίοδο, όπως διαφορετικό και δύσκολο ήταν ολόκληρο το 2020.

Σύμφωνα με το πλάνο που αναλύθηκε, τα καταστήματα σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν κλειστά. Η μόνη αλλαγή που έρχεται είναι η επαναλειτουργία των βιβλιοπωλείων και των κομμωτηρίων από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου.

Η μόνη υποχώρηση ήταν ότι από 13 Δεκεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτρέπεται η μετάβαση πελάτη σε κατάστημα για παραλαβή προϊόντος που έχει προαγοράσει ηλεκτρονικά, η λεγόμενη μέθοδος click away.

«Η οικονομία βρίσκεται χωρίς καμία αμφιβολία σε βαρύ περιορισμό και η ανησυχία των επαγγελματιών είναι απολύτως κατανοητή» δήλωσε ο κ. Βορίδης υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι περιορισμοί που τέθηκαν από την κυβέρνηση δεν είναι αυθαίρετοι, αλλά αφορούν τη δημόσια υγεία.

«Ανάμεσα στο μέγεθος της δημόσιας υγείας και αυτό της οικονομικής δραστηριότητας , υποχρεωτικά γίνονται επιλογές με προτεραιότητα την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης τονίζοντας πως στόχος της αναβολής άρσης του lockdown την περίοδο των γιορτών είναι η αποφυγή φαινομένων συνωστισμού στα καταστήματα.

Από τη μεριά του ο κ. Σκουρλέτης σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων, δήλωσε:

«Η επιτροπή επιστημόνων σωστά βάζει σε προτεραιότητα την μέριμνα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση οφείλει αυτές τις κατευθύνσεις να τις εξειδικεύει σε ένα λειτουργικό σχέδιο, κι εκεί φαίνεται πως δεν υπήρχε η κατάλληλη προετοιμασία» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης, υποστηρίζοντας πως η μέθοδος click away λειτουργεί ως «παρηγοριά στον άρρωστο» καθώς πρακτικά δεν μπορεί να υποστηριχθεί από πολλές επιχειρήσεις.

Ο κ. Σκουρλέτης μίλησε επίσης για καταστήματα που δεν παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού (π.χ τσαγκάρικα) ή και περιοχές της χώρας με μη επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα, για τα οποία δεν υπήρξε καμία κυβερνητική πρόβλεψη, αφήνοντας αιχμές για έλλειψη οργανωμένου κυβερνητικού σχεδιασμού.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 12/12/2020