Πολιτική

Ελληνοτουρκικά : Η Σύνοδος Κορυφής και οι «χαλαρές» αντιδράσεις των 27

12.12.2020 | 09:26

Σε συμφωνία για το κείμενο συμπερασμάτων που αφορά στην Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο κατέληξαν οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε στην απόφαση να προχωρήσει σε επιπλέον καταχωρήσεις, με βάση την απόφαση της 11ης Νοεμβρίου 2019, που αφορούν περιοριστικά μέτρα για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων.

Ταυτόχρονα, «καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσουν έκθεση αναφορικά με την πολιτική, οικονομική και εμπορική σχέση της ΕΕ και της Τουρκίας και αναφορικά με μέσα και επιλογές για το πώς θα προχωρήσει, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της παραπάνω απόφασης για να μελετηθεί το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021», ενώ παράλληλα «καταδικάζει τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια και καλεί να υπάρξει πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Το τελικό κείμενο υιοθετεί μία πιο σκληρή γλώσσα για την Τουρκία, ωστόσο, όπως αναμενόταν, δεν πάρθηκε απόφαση για επιβολή κυρώσεων στη γείτονα χώρα, καθώς αυτές παραπέμπονται για τον Μάρτιο.

Οι παραπάνω αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής βρέθηκαν στο τραπέζι της εκπομπής MEGA Σαββατοκύριακο με τον καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Εξωτερικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελο Συρίγο και τον καθηγητή Ευρωπαϊκής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστα Λάβδα.

«Ήταν ένα βήμα προς τα εμπρός σε σχέση με την Σύνοδο του Οκτωβρίου με αρκετά θετικά σημεία για την Ελλάδα. Δεν είναι τα μεγάλα βήματα που θα θέλαμε, αλλά καλώς η κακώς ,αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των κρατών» σχολίασε σχετικά ο κ. Συρίγος.

Μιλώντας για το πώς μπορεί να αντιδράσει η Τουρκία, ο κ. Λάβδας από τη μεριά του επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Υπήρχαν διεξοδικές αναλύσεις πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας, οι οποίες έδειχναν πως δεν αναμενόταν κάποια ισχυρή κύρωση απέναντι στην Τουρκιά. Ωστόσο το ενδιαφέρον της Άγκυρας είναι στραμμένο στην Ουάσιγκτον και το τι θα γίνει μετά τις 20 Ιανουαρίου και όχι στις Βρυξέλλες».

 

Videos & Απoσπάσματα από MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ - 12/12/2020

Πολιτική