Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Αναγκαστική απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο

11.12.2020 | 11:23 Eνσωμάτωση

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση να μην ανοίξει όλους τους τομείς του λιανικού εμπορίου.

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης θα ανοίξουν μόνο τα κομμωτήρια και τα κουρεία, τα αμειγώς καταστήματα βιβλιοπωλεία καθώς και όλα τα καταστήματα που μπορούν να εξυπηρετήσουν τη διαδικασία του click+away.

Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click+away νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή. «Η απόφαση αυτή ελήφθη γιατί οι ταχυμεταφορές έχουν φτάσει στα όρια της λειτουργίας τους» σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως «αν παρατηρηθούν εικόνες μαζικού συνωστισμού, θα πάρουμε πίσω αυτή την λειτουργία».

Η μέθοδος του click+away έγκειται στο εξής χαρακτηριστικό: ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του μέσω e-shop ή μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας και πληρωμής μέσω POS έξω από το κατάστημα.

Ο πελάτης θα πρέπει να έχει είτε ηλεκρονική απόδειξη πληρωμής είτε sms από την επιχείρηση με την ημερομηνία και ώρα παραλαβής. Μόνο ένας θα παραλαμβάνει την παραγγελία.

Η παραγγελία θα παραδίδεται σε έναν και θα παραλαμβάνεται από έναν.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κάλεσε να τηρηθούν οι όροι που ανέφερε και τόνισε ότι ουρές θα επιτρέπονται έως 9 άτομα και με απόσταση 2 μέτρων ο ένας από τον άλλον.

«Αυτό θα λειτουργεί σε επιχειρήσεις που θα έχουν μόνο είσοδο έξοδο σε δρόμο» πρόσθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι έτσι εξαιρούνται τα εμπορικά κέντρα από τη δυνατότητα του click+away.

O κ. Γεωργιάδης ανέφερε παράλληλα ότι οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στη γραμμή «1520» του υπουργείου Ανάπτυξης για πληροφορίες και καταγγελίες.

«Επιχείρηση που θα έχει μέσα πελάτη θα έχει και διοικητικό πρόστιμο και κλείσιμο της επιχείρησης», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, συμπληρώνοντας πως «όποιος βάλει μέσα πελάτη θα έχει πρόστιμο από 2.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 ημέρες».

Το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των βιβλιοπωλείων

Το άνοιγμα των κομμωτηρίων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Σημειώνεται ότι η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Σε ότι αφορά τα βιβλιοπωλεία είπε ότι θα λειτουργήσουν μόνο όσα πουλούν μόνο βιβλία, συνολικά 1.784 καταστήματα.

Το χονδρεμπόριο

Υπήρξαν φαινόμενα καταστρατήγησης του μέτρου από επιχειρήσεις και είναι απαράδεκτο, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Η νέα υπουργική απόφαση θα προβλέπει ότι η μόνη περίπτωση που θα επιτρέπεται να βρίσκεται πελάτης εντός καταστήματος θα είναι μόνο για επαγγέλματα που σχετίζονται με οικοδομικές δραστηριότητες. Όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματίες θα λειτουργούν μόνο με click away.