Υγεία

Κορωνοϊός: Υψηλός αριθμός θανάτων και διασωληνωμένων – μείωση κρουσμάτων

05.12.2020 | 13:01

Με την ελπίδα ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα συμβάλουν αποφασιστικά στην ανακοπή της εξάπλωσης της πανδημίας η κυβέρνηση μελετά τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα που δείχνουν ότι παρά την μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, ο αριθμός των θανάτων παραμένει μεγάλος και η πίεση στα νοσοκομεία, ειδικά στη βόρειο Ελλάδα, δεν μειώνεται. Με αυτά τα δεδομένα, ο σχεδιασμός για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων δεν είναι απλή και εύκολη υπόθεση.

Ένα αχνό φως στο τούνελ του κορωνοϊού αρχίζει να φαίνεται, 5 εβδομάδες μετά την επιβολή του lockdown. Ωστόσο, ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων, αποδεικνύουν ότι η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας παραμένει ασφυκτική, καθώς χθες (1.667 νέα κρούσματα) 98 ασθενείς κατέληξαν και 612 βρίσκονταν διασωληνωμένοι.

Σε επίπεδο επικράτειας, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων εξακολούθησε να μειώνεται (18.000) αλλά με ακόμα πιο αργό ρυθμό από την προηγούμενη εβδομάδα.

Την τελευταία εβδομάδα, παρατηρήθηκε επίσης μικρή μείωση του αριθμού των νοσηλευομένων (4.000). Ωστόσο, η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ εξακολουθεί να πιέζει το σύστημα υγείας.

Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν πως αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά και συστήνουν υπομονή μέχρι την έναρξη των εμβολιασμών, τον προσεχή Ιανουάριο.

Τα «ΝΕΑ» του Σαββατοκύριακου παρουσιάζουν τα τρία ψηφιακά εργαλεία της κυβέρνησης, για τον εμβολιασμό των Ελλήνων με ταχύτατες διαδικασίες, μόλις τα εμβόλια είναι διαθέσιμα.

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αναμένεται να αποτελέσει «διαβατήριο» για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 05/12/2020

Υγεία