Κόσμος

Πιέσεις στον Μακρόν να αποσύρει το νομοσχέδιο για την απαγόρευση δημοσιοποίησης φωτογραφιών αστυνομικών

29.11.2020 | 13:26 Eνσωμάτωση

Εμπόλεμη ζώνη θύμιζε χθες το βράδυ το Παρίσι καθώς συγκρούονταν επί ώρες αστυνομία και διαδηλωτές που κατήγγειλαν την αστυνομική βία και απόπειρα φίμωσης του Τύπου από την κυβέρνηση Μακρόν. Αιτία ο νόμος για την απαγόρευση της δημοσιοποίησης φωτογραφιών αστυνομικών σε ώρα υπηρεσίας. Μετά από τις έντονες αντιδράσεις η γαλλική κυβέρνηση επενεξετάζει το επίμαχο άρθρο.

Το Παρίσι μετατρέπεται σε πεδίο μάχης. Διαδηλωτές συγκρούονται επί ώρες με την αστυνομία που κάνει χρήση δακρυγόνων. Αυτοκίνητα τυλίγονται στις φλόγες και οι δρόμοι γίνονται απροσπέλαστοι. Στις φλόγες και ένα κατάστημα της Τράπεζας της Γαλλίας στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Τουλάχιστον 60 τραυματίες και 81 συλλήψεις είναι ο επίσημος απολογισμός. Μεταξύ των τραυματιών, ένας αστυνομικός που απομονώθηκε από τους συναδέλφους του και ξυλοκοπήθηκε άγρια από τους διαδηλωτές, καθώς και ο φωτορεπόρτερ Αμίρ Αλχάλμπι που έχει βραβευτεί για τη δουλειά τη στην εμπόλεμη Συρία, αλλά χτυπήθηκε άγρια από τους αστυνομικούς στο κεφάλι. Περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι σύμφωνα με τις Αρχές, μισό εκατομμύριο σύμφωνα με τους διοργανωτές, κατέβηκαν χθες στους δρόμους ολόκληρης της Γαλλίας.

Διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία και ζητούν από την κυβέρνηση Μακρόν να αποσύρει το νομοσχέδιο «Καθολικής Ασφάλειας» που απαγορεύει τη βιντεοσκόπηση ή φωτογράφιση αστυνομικών σε ώρα υπηρεσίας και τη δημοσιοποίησή τους.

Απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου ζήτησε και ο πρώην πρόεδρος Ολάντ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Λε Μοντ, το επίμαχο άρθρο 24 του νόμου επανεξετάζεται από ανεξάρτητη επιτροπή πριν περάσει από τη Γερουσία για την τελική έγκριση.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 29/11/2020