Κόσμος

Κορωνοϊός: Σταδιακή ή προσωρινή χαλάρωση των μέτρων σε ευρωπαϊκές χώρες

25.11.2020 | 13:18

Σταδιακή επιστροφή σε μία νέα κανονικότητα κήρυξε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων.

Ανακοίνωσε επαναλειτουργία των καταστημάτων από αυτό το Σάββατο, έως τις 9 το βράδυ και άνοιγμα των χώρων λατρείας με όριο 30 ατόμων. Οι μετακινήσεις εφεξής θα επιτρέπονται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την κύρια κατοικία και για τρεις ώρες.

Κι εφόσον τα νέα κρούσματα μειωθούν στα 5 χιλιάδες την ημέρα, η εθνική καραντίνα θα αρθεί στις 15 Δεκεμβρίου, όποτε θα ισχύσει απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, με εξαίρεση την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ωστόσο, μπαρ και εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά έως τις 20 Ιανουαρίου.

Ο χθεσινός απολογισμός στη Γαλλία ήταν πάνω από 9 χιλιάδες κρούσματα. 592 ήταν οι θάνατοι.

Προσωρινή χαλάρωση μέτρων στη Βρετανία

Προσωρινή χαλάρωση των μέτρων για την περίοδο των γιορτών και για πέντε ημέρες αποφάσισαν από κοινού η Αγγλία, η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία. Έτσι, ειδικά για τα Χριστούγεννα και μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις μεταξύ των μελών έως τριών νοικοκυριών.

Θα αρθούν επίσης οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, ώστε όλοι να μπορούν να ταξιδέψουν. Επιστήμονες προειδοποιούν ότι το σχέδιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα έξαρση της πανδημίας.

Ο χθεσινός απολογισμός στη Βρετανία ήταν πάνω από 11 χιλιάδες νέα κρούσματα –μία αισθητή μείωση συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες. Ωστόσο, οι θάνατοι ήταν 608 θάνατοι: ο υψηλότερος αριθμός από τον περασμένο Μάιο.

Σταθεροποίηση των μολύνσεων στην Ιταλία

Σταθεροποίηση των μολύνσεων, πλην όμως μεγάλη αύξηση των νεκρών από κορωνοϊό καταγράφεται στην Ιταλία. Χθες, αναφέρθηκαν 853 θάνατοι –οι περισσότεροι από τον περασμένο Μάρτιο. Περίπου 23 χιλιάδες είναι τα νέα κρούσματα στη χώρα. Πάντως, οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στις μονάδες εντατικής θεραπείας ήταν μόνον έξι άτομα μέσα στο τελευταίο 24ωρο.

Σε κατ’ οίκον απομόνωση, με ηπιότερα συμπτώματα, βρίσκονται εν τω μεταξύ συνολικά περίπου 760 χιλιάδες άτομα σε όλη την Ιταλία.

 

 

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 25/11/2020

Κόσμος