Ελλάδα

Δεκάδες χιλιάδες τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

25.11.2020 | 13:28

Παγκόσμια ημέρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία σοκάρουν. Περισσότερα από 33.000 περιστατικά καταγγέλθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ. την τελευταία δεκαετία, ενώ το τρίμηνο της πρώτης καραντίνας, από τον Μάρτιο έως και τον Μάϊο, έγιναν 1.103 ανάλογες καταγγελίες.

Η 25η Νοεμβρίου αφιερώνεται κάθε χρόνο στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Φέτος όμως αυτή η ημέρα αποκτά άλλο νόημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης «καραντίνας» παρατηρήθηκε αύξηση στις τηλεφωνικές κλήσεις στη γραμμή SOS 15900.

Πίσω από τους αριθμούς βέβαια κρύβεται και μια ανθρώπινη ιστορία. Και υπάρχει πάντα ένα σοβαρό ποσοστό ανθρώπων που διστάζει να περάσει το κατώφλι των αρχών και να καταγγείλει βία που προέρχεται συνήθως από το οικείο περιβάλλον.

Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος, τοποθετήθηκε λέγοντας πως 1 στις 3 γυναίκες θα αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή της τη βία του συντρόφου της, 1 στις πέντε θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού, ενώ εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο διακινούνται παράνομα με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την καταναγκαστική εργασία.

Σημειώνοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος για να διαλυθούν τα στερεότυπα, η σύζυγος του Πρωθυπουργού αναλύει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, υπενθυμίζοντας ότι οι αναγκαστικοί περιορισμοί του lockdown «λειτούργησαν ως θερμοκήπιο για την ένταση του προβλήματος».

Η εκπρόσωπος τύπου της ελληνικής αστυνομίας προέτρεψε τα θύματα να μην διστάσουν να αναφέρουν αυτές τις καταστάσεις, ακόμα και ανώνυμα.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 25/11/2020

Ελλάδα