Υγεία

Ελλείψεις σε αντιγριπικά εμβόλια παρά τις αυξημένες δόσεις στη χώρα

23.11.2020 | 09:21 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησε ο Γιάννης Δαγρές, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αναφορικά με τη μεγάλη ζήτηση για το αντιγριπικό εμβόλιο, που έχει οδηγήσει σε έλλειψή του στα φαρμακεία.

«Παρατηρείται έλλειψη στα αντιγριπικά εμβόλια, αλλά αυτό δεν οφείλεται στο ότι δεν είχαμε προνοήσει ως χώρα. Φέραμε τα περισσότερα εμβόλια από όσα έχουμε φέρει ποτέ. Ο λόγος που έχουμε έλλειψεη είναι τεράστια η ζήτηση. Για να το προμηθευτεί κανείς, πρέπει να προσκομίσει ιατρική συνταγή. Θα φέρουμε 4,2 εκατ. δόσεις. Πέρυσι είχαμε φέρει 3,2 εκατ. δόσεις. Αυτή τη στιγμή έχουν έρθει γύρω στα 3,2 εκατ.. Αυτά τα εμβόλια πήγαν σε ιατρικές συνταγές, εκτελέστηκαν και πήγαν στον κόσμο που τις προσκόμισε. Έχουμε 4,2 εκατ. πληθυσμό που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, αλλά ήταν και πολλοί που έφεραν ιατρική συνταγή χωρίς να ανήκουν σε ευπαθή ομάδα του πληθυσμού», ανέφερε ο κ. Δαγρές.

«Οι λόγοι που δεν έχουν εμβολιαστεί όλοι από τις ευπαθείς ομάδες είναι ότι πολλοί από τις ευπαθείς ομάδες δεν έχουν φροντίσει να πάνε στο γιατρό για να τους συνταγογραφήσει το εμβόλιο και πολλοί είναι αυτοί που τους έχουν συνταγογραφήσει οι γιατροί το αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες», συνέχισε ο ίδιος.

«Μπορεί να υπάρχει κάποιο φαρμακείο που μπορεί να του έχουν περισσέψει κάποια. Μπορεί να βρει ψάχνοντας κάποιος. Περιμένουμε την τελευταία δόση του ενός εκατομμυρίου για να διατεθεί στα φαρμακεία, στο τέλος του μήνα. Προστατεύει από έναν ιό που έχει έξαρση αρχές Μάρτη και όλο το Μάρτη. Συνεπώς έχει νόημα να έρθουν τα εμβόλια, ακόμα και τέλος Νοεμβρίου», κατέληξε ο κ. Δαγρές.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 23/11/2020