Οικονομία

Καταγγελία: Bγάζουν στο «σφυρί» το σπίτι και την επαγγελματική του στέγη – Οι τράπεζες απέρριπταν τις ρυθμίσεις που πρότεινε

19.11.2020 | 09:59

Σε καταγγελία ότι το fund που κατέχει το δάνειό του ετοιμάζεται να βγάλει σε πλειστηριασμό την περιουσία του προβαίνει μέσω MEGA ένας τουριστικός πράκτορας από την Κρήτη.

Ειδικότερα, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κ. Μανώλης, εξήγησε αναλυτικά τι συνέβη στην περίπτωσή του και πώς έφτασε να είναι ένα βήμα πριν τον πλειστηριασμό το σπίτι του (πρώτη κατοικία) αλλά και τα γραφεία της επιχείρησής του.

Ο ίδιος, είχε λάβει δύο δάνεια, ύψους 360.000 και 140.000 ευρώ αντίστοιχα.

Μέχρι το 2005, πλήρωνε μηνιαίως για τις οφειλές του δόσεις ύψους 5.300. «Είχα πάρα πολλές δουλειές τότε» παραδέχθηκε.

Ωστόσο, έκτοτε, αδόκητα γεγονότα, τον έφτασαν στο σημείο που βρίσκεται τώρα.

«Είχα πάρει δάνειο σε ελβετικό φράγκο. Αναμένουμε ακόμα πολιτική παρέμβαση για να λυθεί το θέμα. Σε όλες τις πολιτισμένες χώρες δικαιωθήκαμε ως ‘’ελβετοί’’ δανειολήπτες. Η Ελλάδα ακόμα δεν έχει δώσει κάποια σχετική απάντηση. Οι operators του εξωτερικού πτώχευσαν» σημείωσε. Έκτοτε ξεκίνησαν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Όπως υποστηρίζει, έκανε δεκάδες έγγραφες προτάσεις στην τράπεζα, για διακανονισμό. «Τους παρακαλούσα να δώσω άλλα ακίνητα, των οποίων η αξία, ξεπερνούσαν την οφειλή μου. Αρνούνταν όμως γιατί δεν ήταν τα ‘’φιλέτα’’. Θα με πετάξουν στο δρόμο ενώ ήμουν απόλυτα συνεπής δανειολήπτης. Ποτέ δεν άφησα καμία δόση απλήρωτη, ακόμα και με στερήσεις» τόνισε.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ενώ τον Αύγουστο του 2018 είχε συμφωνήσει με τις τράπεζες σε ρύθμιση του χρέους, η Τράπεζα, έκανε λανθασμένη θυροκόλληση, αποσπώντας του σπίτι στην Αθήνα.

«Μας πήραν σπίτι στην Αθήνα αξίας 650.000 ευρώ. Μοναδικός πλειοδότης ήταν η τράπεζα. Μας πήραν το σπίτι για χρέη 157.000 ευρώ» προσθέτει.

Σύμφωνα με την δικηγόρο Αριάδνη Νούκα, οι οφειλές του κ. Μανώλη πλέον ανέρχονται στο 1 εκατομμύριο ευρώ, καθώς οι τράπεζες δεν δέχονταν τις ρυθμίσεις και τις προτάσεις που τους υπέβαλε.

Συνεχίζοντας, η δικηγόρος, τόνισε, ότι πλέον πλειστηριασμούς πραγματοποιούν τα funds.

«Τα funds αγοράζουν το δάνειο από την τράπεζα, σε εξαιρετικά μικρή τιμή. Στο 30-35% της ονομαστικής αξίας της οφειλής. Εν προκειμένω ζητά το 1 εκατομμύριο βγάζοντας 2 ακίνητα σε πλειστηριασμό» εξήγησε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι εποπτικός φορέας των funds είναι η τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Ανάπτυξης.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA - 19/11/2020

Οικονομία