Υγεία

Κορωνοϊός: Ελπίδες από το δεύτερο εμβόλιο με αποτελεσματικότητα 94,6%

16.11.2020 | 18:21

Η ανακοίνωση της Moderna για δεύτερο ακόμα πιο αποτελεσματικό εμβόλιο έρχεται την πιο κρίσιμη στιγμή για όλη την ανθρωπότητα.

Η Moderna σε ακόμα καλύτερη θέση από τη Pfizer υπόσχεται αποτελεσματικότητα σχεδόν 95%.

«Από τη στιγμή που θα εγκριθεί οι Αμερικάνοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτό στις αρχές του 2021, κυρίως την άνοιξη, ίσως και νωρίτερα έτσι ώστε όλοι να μπορούν να το έχουν» σημείωσεε η πρώην επίτροπος Υγείας Λεάνα Γουέν.

Παραμένει πάντως ακόμα ασαφές πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο στα παιδιά.

«Αυτό που θέλω να επισημάνω, ακόμα, όσο γνωρίζω τουλάχιστον αυτό το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί σε παιδιά και από τη στιγμή που και τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση το περιμένουμε αργότερα» συμπλήρωσε η Γουέν.

Εφόσον τα ευρήματα επιβεβαιωθούν στην τελική ανάλυση των αποτελεσμάτων, η Moderna θα υποβάλλει αίτηση έγκρισης στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη διάθεση 100 εκατομμυρίων δόσεων στην αμερικανική αγορά.

Το εμβόλιο της Moderna μπορεί να διατηρηθεί στους -20 βαθμούς Κελσίου επί έξι μήνες, την ώρα που το εμβόλιο της Pfizer μπορεί να διατηρηθεί μόνο 5 ημέρες στο ψυγείο.

Η Moderna ανακοίνωσε ότι θα έχει προς διάθεση 20 εκατομμύρια δόσεις στο τέλος του χρόνου και 500 εκατομμύρια με ένα δισεκατομμύριο το 2021. Η Pfizer ανακοίνωσε ότι θα έχει προς διάθεση 50 εκατομμύρια δόσεις και 1,3 δισεκατομμύρια το 2021.

Οι μισοί από τους 30.000 εθελοντές της κλινικής δοκιμής έλαβαν το πειραματικό εμβόλιο σε δύο δόσεις, με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν ψευδοφάρμακο (placebo).

Ο κορυφαίος αμερικανός λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι εκτιμά ότι μετά την κούρσα των εμβολίων το μεγάλο εμπόδιο θα είναι το κίνημα των αντιεμβολιαστών. «Αυτό που χρειάζεται είναι να πείσουμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν. Αν έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο και μόνο το 50% εμβολιαστεί δε θα έχουμε την επίδραση που χρειαζόμαστε για να εξαλείψουμε την πανδημία» σημείωσε ο Άντονι Φάουτσι.

Για επιστροφή στην κανονικότητα τον επόμενο χειμώνα έκανε λόγο ο συνιδρυτής της BionTech. «Ο εμβολιασμός και η ανοσία πρέπει να εχουν πραγματοποιηθεί μέχρι το επόμενο φθινόπωρο για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα τον επόμενο χειμώνα» τόνισε ο Ουγούρ Σαχίν.

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού με αποτέλεσμα να χρειάζονται αρκετές ενθαρρυντικές ειδήσεις για νέα εμβόλια.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 16/11/2020

Υγεία