Οικονομία

Δώρο Χριστουγέννων: Τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο

13.11.2020 | 08:38 Eνσωμάτωση

Μεγάλη είναι η ανησυχία των εργαζομένων όσον αφορά το δώρο Χριστουγέννων, με το οικονομικό επιτελείο να επεξεργάζεται δύο σενάρια για την καταβολή του.

Το πρώτο σενάριο περιλαμβάνει τη χορήγηση του δώρου με βάση τον ονομαστικό μισθό, δηλαδή εργαζόμενος σε αναστολή με μισθό 750 ευρώ θα λάβει δώρο 780 ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι το δώρο για τις ημέρες αναστολής θα δοθεί με βάση τα 534 ευρώ, εκτός Νοεμβρίου, που θα υπολογιστεί με βάση τα 800 ευρώ.

Για παράδειγμα εργαζόμενος με 750 ευρώ μισθό, ο οποίος ήταν σε αναστολή τον Μάιο και τον Νοέμβριο, θα λάβει δώρο 770,69 ευρώ.
Εργαζόμενος με 1.000 ευρώ μισθό, που ήταν σε αναστολή Μάιο και Νοέμβριο, θα λάβει δώρο 970,26 ευρώ.

Ως προς τον τρόπο καταβολής, ο εργοδότης θα πρέπει μέχρι 31 Δεκεμβρίου να πληρώσει στους εργαζομένους ολόκληρο το ποσό και μετά το κράτος θα καλύψει τις ημέρες της αναστολής των εργαζομένων.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η Χριστίνα Μαννέ, φοροτεχνικός, σημείωσε ότι ακόμη δεν υπάρχουν επίσημες αποφάσεις αλλά μόνο ανακοινώσεις.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε γρήγορα επίσημες αποφάσεις και έχουμε μόνο ανακοινώσεις».

Η κ. Μαννέ επισήμανε ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν γρήγορα αποφάσεις προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν σωστά και ταχέως άνθρωποι οι οποίοι το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Στις ανακοινώσεις του χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι θα ενισχυθούν οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, ενώ οι συνταξιούχοι μάλλον δε θα ενταχθούν σε αυτήν την στήριξη.

Πάγωμα επιταγών

Μέσα στα νέα οικονομικά μέτρα εντάσσεται και το πάγωμα επιταγών για 75 μέρες, έως τέλος του έτους, με στόχο να βοηθηθεί η αγορά και να μην υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

Στο γενικό πλαίσιο εντάσσεται και το πάγωμα των πλειστηριασμών αλλά και η καθυστέρηση του νέου πτωχευτικού δικαίου.

Θα υπάρχει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει το πάγωμα των πλειστηριασμών για 2 – 3 μήνες, όσο θα κρατήσει η κρίση στην αγορά.

Η κ. Μαννέ τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα με διάφορους κλάδους επαγγελματιών, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και αυτοαπασχολούμενους, αφού δεν προβλέπεται επίδομα ειδικού σκοπού για αυτούς, ενώ η ένταξή τους στην επιστρεπτέα προκαταβολή, τους δημιουργεί νέα προβλήματα την στιγμή που δεν προβλέπεται αναστολή στις τρέχουσες φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Όσον αφορά τις προσλήψεις στο ΕΣΥ, η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, επισήμανε ότι χρειάζονται εξειδικευμένοι γιατροί και νοσηλευτές για τις ΜΕΘ, ενώ θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία.

«Αυτά που προσφέρουν οι νοσηλευτές και οι γιατροί, δεν με τίποτα».

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 13/11/2020