Κόσμος

Νίκος Κατσίμπρας: Η εκλογή Μπάιντεν είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για την Ελλάδα

09.11.2020 | 07:26 Eνσωμάτωση

Η εκλογή του δημοκρατικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, γυρνάει οριστικά το κεφάλαιο της πολιτικής κυριαρχίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Όλος ο πλανήτης παρακολούθησε τις εκλογές με κομμένη ανάσα, ενώ χαρακτηριστικό της αμφίρροπης αναμέτρησης ήταν ότι σε πολλές πολιτείες, οι διαφορές μεταξύ των δύο υποψηφίων ήταν οριακές.

Όμως, τι σηματοδοτεί η εκλογή Μπάιντεν για τις ΗΠΑ; Πώς θα λειτουργήσει ο νέος πρόεδρος της υπερδύναμης και τι ωφελεί την Ελλάδα;

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα έδωσε ο Λέκτωρας στο Πανεπιστήμιο της Columbia, Νίκος Κατσίμπρας, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα ΜEGA».

«Λόγω της καριέρας του στο Κογκρέσο, ο Μπάιντεν έχει δημιουργήσει επαφές με ρεπουμπλικανούς. Ορισμένοι από τους κορυφαίους ρεπουμπλικανούς, μιλάνε με τα θερμότερα λόγια γι’ αυτόν. Πολλοί εκτιμούν ότι αυτές οι προσωπικές σχέσεις είναι κάτι που έχει ανάγκη τόσο το αμερικανικό πολιτικό σύστημα όσο και η κοινωνία, η οποία είναι πιο διχασμένη από ποτέ» εξηγεί ο κ. Κατσίμπρας.

Προσθέτει, μάλιστα, ότι το μεγάλο στοίχημα για τον Τζο Μπάιντεν είναι να ενώσει την κοινωνία αν και «έχει πολλά επιμέρους στοιχήματα», μεταξύ των οποίων και η επικράτηση στη Γερουσία.

«Αν οι ρεπουμπλικανοί κρατήσουν την γερουσία, θα υπάρχουν πολλοί περιορισμοί στην προεδρία Μπάιντεν» αναφέρει ο ίδιος.

Τραμπ

Σε ότι αφορά στον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κάνει λόγο ότι «δεν ήταν ένας συνηθισμένος πρόεδρος, δεν θα είναι και ένας συνηθισμένος πρώην πρόεδρος. Τον θεωρούν στο κόμμα του ‘’king maker’’. Θέλουν το χρίσμα του για να μπορούν να διεκδικήσουν την ψήφο από τους πολύ αφοσιωμένους ψηφοφόρους».

Η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος

Σχετικά με την εκλογή της Κάμαλα Χάρις, ως πρώτης γυναίκας αντιπροέδρου, ο Νίκος Κατσίμπρας είναι ξεκάθαρος. Τόσο για το ρόλο της κ. Χάρις όσο και για τον ελληνισμό.

«Ο ρόλος της Κάμαλα Χάρις, θα είναι διαφορετικός από των προηγούμενων αντιπροέδρων. Θα έχει ενεργή παρουσία. Και αυτό το έχει ανάγκη και η ίδια η χώρα. Ήταν πολύ επιτυχημένη δικαστική λειτουργός. Είχε πολύ ενεργητική παρουσία στη Γερουσία. Αυτό έχει ανάγκη η Αμερική. Κάποια που έχει το όραμα, αλλά και που να ξέρει πώς να επιδιώκει την εκτέλεση του οράματος» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Εξαιρετική η επιλογή της (Κάμαλα Χάρις) τόσο για την Αμερική όσο και σε ότι αφορά στην Ελλάδα» υπογραμμίζει, λέγοντας, ότι η εκλογή Μπάιντεν είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για την Ελλάδα για διάφορους λόγους.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 09/11/2020