Οικονομία

Ανησυχία για τις επιπτώσεις του δεύτερου γενικού lockdown για την αγορά

08.11.2020 | 08:42

Αγωνία επικρατεί στις εμπορικές επιχειρήσεις για το κατά πόσο θα μπορέσουν να αντέξουν το δεύτερο lockdown.

Ο κ. Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών μίλησε για το θέμα στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» και εξέφρασε την τεράστια αγωνία και ανασφάλεια που υπάρχει στον επιχειρηματικό κόσμο.

Ερωτηματικά υπάρχουν για το πόσο θα κρατήσει το διάστημα του γενικού lockdown και αν θα επεκταθεί και για τον Δεκέμβριο. Όπως είπε ο κ. Καφούνης, ο μήνας Δεκέμβριος είναι κρίσιμος για τα έσοδα των επιχειρήσεων λόγω των αυξημένων τζίρων.

Κρίσιμο είναι, συνέχισε ο κ. Καφούνης, το διάστημα του lockdown του Νοεμβρίου να μην λειτουργήσει ως «συσσωρευτής ενός βουνού χρεών το οποίο θα βρούμε μπροστά μας σε 2-3 μήνες». Αναφέρθηκε ειδικότερα στα θέματα των ενοικίων, επιταγών και άλλων υποχρεώσεων που «τρέχουν» αυτόν το μήνα και τα οποία «αν μετακυληθούν θα μας πνίξουν». Ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας.

Δίνοντας μάλιστα την εικόνα της αγοράς, είπε ότι μία στις τρεις επιχειρήσεις κινείται σε μια «λεπτή κατάσταση που μπορεί να την οδηγήσει στο οριστικό κλείσιμο. Υπάρχει κίνδυνος να χαθούν πολλές θέσεις εργασίας στην πορεία και για αυτό χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις».

Ο κ. Ναπολέων Μαραβέγιας, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Πανεπιστημίου Αθηνών τόνισε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, το δεύτερο lockdown θα φέρει γύρω στο 2% ύφεση, ενώ αν συνεχιστεί και τον Δεκέμβριο τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα αφού τον Δεκέμβριο λόγω υψηλής κατανάλωσης γίνονται οι μεγαλύτεροι τζίροι.

Συμπλήρωσε πως ό,τι και να κάνει η ελληνική αλλά και οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση σε άλλη χώρα, δεν  μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως την οικονομική δραστηριότητα. «Ένα μέρος της οικονομικής δραστηριότητας θα χαθεί και μαζί και κάποιες θέσεις εργασίας» είπε.

Ωστόσο είναι σημαντική η «ένεση» που γίνεται με τα μέτρα στήριξης, όπως σημαντική είναι και η άφθονη ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς όλη την Ευρώπη.

Ωστόσο καθυστερεί το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο όπως σημείωσε, ενδέχεται να χρηματοδοτήσει και προγενέστερες δράσεις.

 

 

Videos & Απoσπάσματα από MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ - 08/11/2020

Οικονομία