Οικονομία

Νέα μέτρα στήριξης: Τι ισχύει για επιδόματα, επιστρεπτέα προκαταβολή, ενοίκιο και δάνεια

07.11.2020 | 08:08 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησαν ο δοκηγόρος, Κώστας Τσουκαλάς, η εργατολόγος, Άσπα Παπαθανασοπούλου, η φοροτεχνικός, Σάντρα Γεράγγελου και ο φοροτεχνικός, Μιχάλης Αντωνόπουλος για τα νέα μέτρα στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζομένους που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Όσοι εργαζόμενοι μπουν σε αναστολή για το μήνα Νοέμβριο θα λάβουν επίδομα έως 800 ευρώ. Για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις θα υπάρξει επιδότηση 50% στην επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ η αποζημίωση ειδικού σκοπού καταργείται.

Για τους επιδοτούμενους ανέργους θα δοθεί δίμηνη παράταση, ενώ για τους μακροχρόνια ανέργους προβλέπεται επιδότηση 400 ευρώ.

Σε επαγγελματίες, εργαζόμενους και φοιτητές θα γίνει μείωση ενοικίου κατά 40%, ενώ επιστρέφεται το 505 της απώλειας του ενοικίου στους ιδιοκτήτες.

Ακόμα για τα χρέη στο Δημόσιο προβλέπεται αναστολή πληρωμών.

Τι ισχύει με το επίδομα των 800 ευρώ εξήγησε η κυρία Παπαθανασοπούλου λέγοντας πως η καταβολή είναι αντίστοιχη με τις μέρες της αναστολής. Καταβάλλεται η αναλογία των ημερών με 26,6 ευρώ την ημέρα και η πληρωμή αφορά τις κλειστές επιχειρήσεις από 27/11 έως 7/12 και τις πληττόμενες επιχειρήσεις από 7/12 και μετά.

Για τους εποχικά εργαζόμενους, προβλέπεται επίδομα 534 ευρώ για τον Οκτώβρη, ενώ για τους καλλιτέχνες δύο επιδόματα των 534 ευρώ για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή η κυρία Γεράγγελου είπε πως μέσα στον Νοέμβριο θα έχουμε την τέταρτη και μέσα στον Δεκέμβριο την Πέμπτη επιστρεπτέα προκαταβολή, της οποίας το ένα μέρος θα επιδοτείται κατά 50%. Οι δικαιούχοι διευρύνονται, καθώς εντάσσονται και οι ατομικές επιχειρήσεις.

Αναφορικά με την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40%, ο κ. Αντωνόπουλος υποστήριξε ότι το μέτρο αφορά και επαγγελματίες και εργαζόμενους, αλλά και φοιτητές των οποίων οι γονείς βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. 50% της απώλειας από το ενοίκιο θα επιστραφεί απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη.

Σχετικά με την τηλεργασία, οι εργοδότες είναι υποχρεωμένου να θέσουν υπό καθεστώς τηλεργασίας το 50% του προσωπικού, ενώ πρέπει να διασφαλίζεται η πρόσβαση σε υπηρεσίες όπου θα μπορεί ο εργαζόμενος να επισημάνει τυχόν αυθαιρεσίες του εργοδότη.

Για τις δανειακές υποχρεώσεις, ο κ. Τσουκαλάς σημείωσε πως η αναστολή δανείων θα είναι στα ίδια πρότυπα του Μαρτίου και του Απριλίου. Το μέτρο αφορά πληττόμενες επιχειρήσεις και ανθρώπους που θα λάβουν οικονομική ενίσχυση.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 07/11/2020