Ελλάδα

Σε καθεστώς lockdown ξανά η χώρα

06.11.2020 | 21:35

Παρά το σοκ που προξενεί ο αριθμός των κρουσμάτων, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ακόμα το δεύτερο κύμα δεν έχει κορυφωθεί. Τονίζουν μάλιστα ότι τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 80 χιλιάδες στην Αττική και σε 40 χιλιάδες στην Θεσσαλονίκη. Την ίδια στιγμή οι αρμόδιοι αφήνουν ανοιχτό το διάστημα που θα διαρκέσει η καραντίνα, κάνοντας διαφορετικές εκτιμήσεις, ενώ εξηγούν και ποιο θα ήταν το σκηνικό που θα διαμορφωνόταν αν δεν πηγαίναμε σε λοκ ντάουν.

Σε λιγότερες από 10 ώρες η χωρα μπαίνει στην κατάψυξη για δεύτερη φορά μετά τον Μάρτιο. Στόχος της κυβέρνησης είναι  να παγώσει την επέλαση του κορωνοϊού που δεν φαίνεται να σταματά.

Πριν στεγνώσει το μελανί από την πρωθυπουργική υπογραφή των νέων μέτρων κατά της εξάπλωσης του Κορωνοϊού την Τρίτη μόλις 48ωρες μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Σωτήρη Τσιοδρα ανακοίνωσαν καθολικό Lockdown σε ολόκληρη την χώρα. Οι αριθμοί εκτοξεύθηκαν τόσο στα κρούσματα αλλά κυρίως στους διασωληνωμένους  αγγίζοντας τα όρια του εθνικού συστήματος υγείας και σύμφωνα με τους ειδικούς τα δυσκολότερα είναι ακόμα μπροστά μας.

«Έτσι όπως πάει η καμπύλη ,όπως την παρακολουθούμε του ιικού φορτίου των κρουσμάτων, αυτή τη στιγμή στην Αττική ,φαίνεται ότι είμαστε μπροστά στην άνοδο ενός επόμενου μεγάλου κύματος».

«Υπάρχει πολύ ιικό φορτίο στην κοινότητα. Υπάρχει πολύς κόσμος οποίος έχει μολυνθεί ,το

Τα στοιχεία που συλλέγουν οι ειδικοί δείχνουν πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα τώρα εξελίσσεται και κανείς δεν ξέρει που θα φτάσει. Καθυστερημένες κυβερνητικές επιλογές σε συνδυασμό με τα πάρτι της ανευθυνότητας ενίσχυσαν την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του κορωνοϊού.

Την ίδια στιγμή τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό γεμίζουν επικίνδυνα. Το μπαράζ ανακοινώσεων για δωρεές και δημιουργία νέων μονάδων εντατικής θεραπείας δεν υποστηρίχθηκαν από τις απαραίτητες προσλήψεις εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού ενώ  την ιδία στιγμή οι ανάγκες αυξάνονται  με τρομακτικό ρυθμό.

Η απόφαση για την καθολική καραντίνα της χώρας  δεν φαίνεται να ξάφνιασε τους ειδικούς που εδώ και καιρό παρακολουθούσαν την μεταδοτικότητα της νόσου.

«Το ότι ήμασταν στα πρόθυρα έξαρσης  φαινόταν εδώ και τρεις εβδομάδες και φαινόταν γιατί είχαμε διπλασιασμό των κρουσμάτων ανά πέντε έως επτά ημέρες»

Το αποτύπωμα του lockdown των τριών εβδομάδων θα καθορίσει και τις εξελίξεις για το εάν και πότε θα γίνει έστω και μερική άρση των απαγορεύσεων. Το μέχρι τώρα στοιχεία πάντως δείχνουν ότι ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

«Ελπίζουμε οι τρεις εβδομάδες να είναι επαρκείς για να μπορέσουμε να ελέγξουμε. Οι τρεις εβδομάδες είναι σίγουρες θα χρειαστούν οπωσδήποτε γιατί είναι ζωτικής σημασίας να σταματήσει η επαφή του ενός με τον άλλο. Περιμένουμε και ελπίζουμε να δούμε νούμερα τα οποία είναι πλέον πάλι κάτω από χίλια.»

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με οσα έχουν ανακοινωθεί θα υπάρχει αυστηρή αστυνόμευση για την τήρηση των μέτρων σε ολόκληρη την χώρα ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες .

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 06/11/2020

Ελλάδα