Ελλάδα

Κορωνοϊός: Οι πέντε ημέρες που οδήγησαν στο lockdown

05.11.2020 | 21:29 Eνσωμάτωση

Πέντε ημέρες. Αυτό είναι το μαγικό διάστημα που έκρινε το lockdown.

Οι πέντε ημέρες που συγκλόνισαν το Μέγαρο Μαξίμου και τρόμαξαν του λοιμωξιολόγους ήταν και οι καθοριστικές για το γενικό απαγορευτικό που αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μαύρες προβλέψεις

Τις τελευταίες πέντε ημέρες ο κορωνοϊός παρουσίασε ραγδαία αύξηση της επιθετικότητας στην κοινότητα κλονίζοντας το ΕΣΥ με τους επιδημιολόγους να κάνουν μαύρες προβλέψεις για ένα 10ημερο κατά το οποίο 1.000 άνθρωποι θα έμπαιναν στα νοσοκομεία αναφοράς, από τους οποίους οι 150 θα χρειάζονταν και εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Μετάλλαξη του ιού

Τα στοιχεία του τελευταίου πενθημέρου είναι συγκλονιστικά και για τους θανάτους, καθώς πλέον καταγράφονται 12 θάνατοι ασθενών Covid-19 την ημέρα όταν, μόνο χθες, έχασαν τη ζωή τους 18 συνάνθρωποί μας. Η δυναμική του κορωνοϊού είναι τέτοια που ήδη φαίνονται σημάδια μετάλλαξής του, σε πιο επιθετική μορφή.

Τρόμος από τις νοσηλείες

Το lockdown επιβλήθηκε και από την ραγδαία αύξηση των νοσηλειών, με την ψαλίδα μεταξύ εισαγωγών και εξιτηρίων από τα νοσοκομεία να ανοίγει δραματικά με 200 πλέον ασθενείς να μπαίνουν και μόλις 100 να επιστρέφουν στο σπίτι τους, με τον ρυθμό των εισαγωγών με βάση και την εικόνα των τελευταίων πέντε ημερών να είναι 173 την ημέρα σε όλη την Ελλάδα.

Όλοι ελπίζουν το lockdown του Σαββάτου να μην ήρθε αργά και με το βλέμμα σε νοσηλείες και κρούσματα, εκτιμάται ότι σε δεκαπέντε ημέρες θα παρατηρηθεί μια επιβράδυνση στο ρυθμό επέλασης του ιού και στις τρεις εβδομάδες μια ορατή ύφεση της πανδημίας.

Όπως όλα δείχνουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι θα ακολουθήσουν τη λογική του ακορντεόν μεταξύ περιορισμών και χαλάρωσης των μέτρων, τουλάχιστον μέχρι την Άνοιξη που αναμένεται το εμβόλιο.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 05/11/2020