Ελλάδα

Κορωνοϊός: Νέο πακέτο οικονομικών μέτρων 3,3 δισ. ευρώ – Σε απόγνωση επιχειρηματίες και εργαζόμενοι

05.11.2020 | 17:34

Το δεύτερο lockdοwn ξαναφέρνει στο προσκήνιο οικονομικά μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που θα μπουν σε αναστολή τον μήνα Νοέμβριο, στις αρχές Δεκεμβρίου θα πάρουν 800 ευρώ ως έκτακτο επίδομα αναλογικά, ενώ παρατείνονται για 2 μήνες τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν έως τον Δεκέμβριο.

Επιπλέον, προβλέπεται πάγωμα ρυθμισμένων οφειλών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους που μπαίνουν σε αναστολή, πάγωμα ΦΠΑ έως 30/4 για τις επιχειρήσεις που κλείνουν, υποχρεωτική μείωση ενοικίου 40% για ιδιοκτήτες κλειστών επιχειρήσεων και εργαζόμενους σε αναστολή, αναστολή πληρωμής δόσεων δανείου και επιστρεπτέα έως 1 δισ. ευρώ.

Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες

Για απόλυτη καταστροφή κάνουν λόγο οι επιχειρηματίες.

Η πρόσφατη αισιοδοξία των επιχειρηματιών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πέρασε στην αντίπερα όχθη.

Χωρίς δουλειά από το πρώτο lockdown

Το πλήγμα που επέφερε η πανδημία κυρίως στον τουρισμό, την εστίαση αλλά και στον εμπορικό τομέα, αύξησε το προηγούμενο διάστημα την ανεργία, ενώ το δεύτερο lockdown φέρνει όλο και περισσότερους εργαζομένους αντιμέτωπους με το «τέρας» της ανεργίας.

Ο Γιάννης δούλευε σε κλαμπ. Έκλεισε αναγκαστικά καθώς οι μισοί σχεδόν υπάλληλοι νόσησαν από κορωνοϊό. Η επόμενη μέρα πλέον, τον φοβίζει.

«Με φοβίζει η επόμενη ημέρα. Πώς θα τα βγάλουμε πέρα».

Ο Δημήτρης είχε μεροκάματο σε ταβέρνα. Δυστυχώς όμως ο κορωνοϊός ανάγκασε την επιχείρηση όπου εργαζόταν να κλείσει. Σήμερα επισκέφθηκε τον OΑΕΔ για να βγάλει κάρτα ανεργίας.

«Προσπαθώ κάπως να τα βγάλω πέρα».

Κάρτα ανεργίας αναγκάστηκε να βγάλει μετά από χρόνια και η Μανταλένα, η οποία εργαζόταν στο χώρο του πολιτισμού.

Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν, αναμένεται πτώση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 9% για το 2020, με ανάκαμψη για το 2022, 5%.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 05/11/2020

Ελλάδα