Οικονομία

Αναδρομικά : Αλαλούμ με τις πληρωμές – Πώς και πότε θα τα πάρουν οι κληρονόμοι

31.10.2020 | 07:36

Μέσα στο… αλαλούμ των πληρωμών των αναδρομικών υπάρχουν και οι πληρωμές στους συνταξιούχους χηρείας αλλά και στους κληρονόμους.

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησαν το πρωί του Σαββάτου (31/10) ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς, η εργατολόγος  Ματίνα Τριανταφύλλη και οι φοροτεχνικοί Χριστίνα Μαννέ και Μιχάλης Αντωνόπουλος, με φόντο το «αλαλούμ» που επικράτησε στις πληρωμές για τα αναδρομικά χιλιάδων συνταξιούχων.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία πληρωμών των αναδρομικών με την καταβολή που έγινε την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, για τους συνταξιούχους που προέρχονται από το Δημόσιο. Από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, φαίνεται ποιοι συνταξιούχοι πήραν τη «μερίδα του λέοντος» από τις επιστροφές που χορηγήθηκαν και ποιοι έμειναν με την… προσμονή.

Έτσι και αλλιώς σχεδόν το 54% των συνταξιούχων, δεν έλαβε ούτε ευρώ.

Αιτία, η απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει αναδρομικά μόνο για περικοπές που είχαν γίνει κατά τα μνημονιακά έτη, στις κύριες συντάξεις. Έτσι, άφησε εκτός διαδικασίας, όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους, που λαμβάνουν κύρια σύνταξη, κάτω από 1.000 ευρώ…

Αναδρομικά από 1.150 ευρώ έως 6.912 ευρώ

Αναδρομικά από 1.150 ευρώ έως 6.912 ευρώ σε όλες τις προσωρινές συντάξεις οι οποίες έχουν εκδοθεί από τις 13/5/2016 και μετά θα καταβληθούν τον Νοέμβριο.

Η προσωρινή σύνταξη στα Ταμεία μισθωτών αυξάνεται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες αυξάνεται στο 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, θα προχωρήσουν αρχικά στην αύξηση του ποσοστού όλων των προσωρινών συντάξεων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ειδικότερα το ποσοστό της προσωρινής σύνταξης αυξάνεται από 50% σε 70% για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ασφαλισμένους στον τ. ΟΓΑ, και σε ποσοστό 80% για τους μισθωτούς.

Πώς θα πληρωθούν οι κληρονόμοι και οι συνταξιούχοι χηρείας

Μέσα στο… αλαλούμ των πληρωμών των αναδρομικών υπάρχουν και οι πληρωμές στους συνταξιούχους χηρείας αλλά και στους κληρονόμους.

Με αίτηση θα πάρουν τα αναδρομικά θανόντων συνταξιούχων οι κληρονόμοι τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 172.222 δικαιούχοι που παίρνουν συντάξεις θανάτου και θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση για να πάρουν το ποσό αναδρομικών για τις περικοπές στην κύρια σύνταξη που είχε ο θανών.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν θα χρειαστεί να κάνουν αιτήσεις οι συνταξιούχοι που κατέστησαν δικαιούχοι σύνταξης θανάτου πριν από τον Ιούνιο του 2015.

Τέλος στο τραπέζι της εκπομπής MEGA Σαββατοκύριακο παρουσιάστηκαν αναλυτικά και οι φορολογικές υποχρεώσεις που εκκρεμούν μέχρι το τέλος του έτους.

Videos & Απoσπάσματα από MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ - 31/10/2020

Οικονομία