Κόσμος

Η αντιπαράθεση Γαλλίας-Τουρκίας και το μέλλον της Ευρώπης

28.10.2020 | 09:24

Την γαλλοτουρκική αντιπαράθεση που μαίνεται τις τελευταίες μέρες σχολίασε μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής.

«Οι τουρκικές επιθέσεις είναι χυδαίες, η αντίδραση του Παρισιού είναι διπλωματική και πολιτισμένη. Γραμμένο ότι θα φτάναμε σε αυτό το επίπεδο. Η Γαλλία είναι η πιο σημαντική χώρα στην Ευρώπη που από νωρίς συνειδητοποίησε τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας σε πολλά επίπεδα» σημείωσε ο καθηγητής.

Παράλληλα, έκανε λόγο ότι το Παρίσι έχει αντιληφθεί την προσπάθεια της Άγκυρας να εργαλεοποιήσει «τον μέσο μουσουλμάνο σε ευρωπαϊκές αλλά και σε χώρες της Μέσης Ανατολής, προκειμένου να τις αποσταθεροποιήσει».
Σύμφωνα με τον κ. Υφαντή, είναι «ώρα ευθύνης για τη Γερμανία σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση της Τουρκίας», καθώς όπως τόνισε η στάση του Βερολίνου θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή ενότητα, ή μπορεί να προκαλέσει και την κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Από την πλευρά του, ο υποναύαρχος ε.α., Στέλιος Φενέκος, αντιτάχθηκε στο γεγονός να δημοσιεύονται σκίτσα του Μωάμεθ σε κυβερνητικά κτίρια της Γαλλίας.

«Πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι ο Μωάμεθ, αλλά η ισλαμιστική τρομοκρατία. Η φοντεμανταλιστική τρομοκρατία» υπογράμμισε, λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται διχαστική γραμμή, ενώ αντιδρά και ο μουσουλμανικός κόσμος.

Σύγκρουση εμπορικού με πολεμικό πλοίο

Παράλληλα, ο κ. Φενέκος, χαρακτήρισε ως «γεγονός με συγκυρίες πολλές, σε περιοχή αυξημένης ναυτιλιακής δραστηριότητας» την χθεσινή σύγκρουση εμπορικού πλοίου με πολεμικό, στον Πειραιά.

«Σε περίπτωση ατυχήματος δεν απαλλάσσεται κανένας κυβερνήτης» εξήγησε, τονίζοντας ότι το εμπορικό ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα σε έναν τέτοιο χώρο.

Επιπλέον, σημείωσε ότι το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει πολύ χαμηλό δείκτη ατυχημάτων παγκοσμίως, παρά το γεγονός ότι έχει πολύ μεγάλη κινητικότητα.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA - 28/10/2020

Κόσμος