Πολιτική

Μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου το Oruc Reis – Νέα Navtex για το τουρκικό πλοίο

25.10.2020 | 09:45

Με ασταμάτητη ένταση συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία, με την Άγκυρα να εκδίδει νέα Navtex αργά το βράδυ του Σαββάτου για τις έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Navtex της Άγκυρας για τις έρευνες του τουρκικού πλοίου έληγε στις 27 Οκτωβρίου.

Η νέα Navtex αφορά και τα συνοδευτικά του τουρκικού ερευνητικού Αταμάν και Τζένγκις Χαν και έχει χρονική διάρκεια μέχρι τις 4 Νοεμβρίου. Η Ελλάδα αντέδρασε με αντι-Navtex.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μαρίνου Γκασιάμη στο Μega, το Oruc Reis συνεχίζει να πλέει εντός της παράνομης τουρκικής Navtex μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και βρίσκεται στα 18,8 ν.μ. δυτικά της Ρω ενώ όπως φαίνεται έχει αρχίσει να κινείται προς την κατεύθυνση της νέας παράνομης τουρκικής Navtex που εκδόθηκε χθες βράδυ.

Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Γιώργος Φίλης διδάκτωρ Γεωπολιτικής, καθηγητής Γεωστρατηγικής, ο οποίος σημείωσε πως οι Τούρκοι με τις ενέργειές τους κάνουν μια «δήλωση παρουσίας» στην περιοχή.

Συμπλήρωσε πως αν οι Τούρκοι αυτό το διάστημα έχουν κάνει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στη συνέχεια στείλουν στην περιοχή και τρυπάνι τότε θα μιλάμε για σταθερή και μόνιμη παρουσία της Τουρκίας. «Το τρυπάνι ή δεν πρέπει να πάει στην περιοχή, ή αν πάει, θα πρέπει να αναλάβουμε τις πολιτικές και ιστορικές ευθύνες που μας αναλογούν και να εξηγήσουμε τους λόγους», είπε.

Από την πλευρά του ο αντιναύαρχος ε.α. Παναγιώτης Παστουσέας σημείωσε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής που έχουν λάβει από την  πολιτική ηγεσία. Είναι δύσκολο να γίνει «ατύχημα» διότι και οι δύο στόλοι έχουν πολύ αυστηρές οδηγίες, εκτίμησε. Εάν παντως δούμε επεισόδιο θα είναι σίγουρα σχεδιασμένο από την πλευρά του Ερντογάν, ενώ αναφέρθηκε στο επεισόδιο της φρεγάτας Λήμνος με το Kemal Reis ως ένα τέτοιο παράδειγμα.

Επίσης υπογράμμισε ότι όσο η Τουρκία δεν βρίσκει αντίσταση θα προχωρά. Έτσι αν δεν βρει αντίσταση, μπορεί στη συνέχεια να περάσει και δυτικά του 28ου μεσημβρινού και μετά να φέρει και γεωτρύπανα στην περιοχή.

Τις εξελίξεις σχολίασε ο Πάρις Καρβουνόπουλος δημοσιογράφος militaire.gr, σημειώνοντας πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας και πως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε επιφυλακή.

Videos & Απoσπάσματα από MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ - 25/10/2020

Πολιτική