Κόσμος

Η Γαλλία ανακαλεί τον πρέσβη της στην Άγκυρα

25.10.2020 | 13:22 Eνσωμάτωση

Βαθαίνει η κρίση στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας. Το Παρίσι ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρέσβη του στην Άγκυρα, μετά τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ότι ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν, χρειάζεται ψυχοθεραπεία, για τον τρόπο που συμπεριφέρεται στους μουσουλμάνους στη χώρα του. Απαράδεκτες τις χαρακτήρισε η γαλλική προεδρία, καλώντας τον Τούρκο πρόεδρο να αλλάξει την επικίνδυνη από κάθε άποψη, όπως τόνισε, πορεία της πολιτικής του.

Κατάρες στους δρόμους της Τουρκίας και βαριές κουβέντες από τον Ταγίπ Ερντογάν για τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.D Αφορμή αυτή τη φορά ήταν η μάχη που έχει κηρύξει το Παρίσι κατά του ισλαμικού φονταμενταλισμού, μετά και τη βάρβαρη –δια αποκεφαλισμού- δολοφονία του Γάλλου καθηγητή Ιστορίας, Σαμιέλ Πατί, στο Παρίσι.

Η γαλλική προεδρία κατήγγειλε απερίφραστα τις απαξιωτικές δηλώσεις και ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις.

Το Ελιζέ κάλεσε την Τουρκία «να βάλει τέλος στις επικίνδυνες περιπέτειές της στη Μεσόγειο και στην περιοχή». Κατήγγειλε την «ανεύθυνη», όπως τη χαρακτήρισε, συμπεριφορά της Άγκυρας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Και τόνισε με νόημα «την απουσία συλλυπητήριων μηνυμάτων και μηνυμάτων συμπαράστασης εκ μέρους του Τούρκου προέδρου μετά τη δολοφονία Πατί».

Στη μνήμη του καθηγητή και προς υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης, κυβερνητικά κτίρια στη Γαλλία φωτίστηκαν, με άδεια του Μακρόν, με προβολές σατιρικών σκίτσων του Charlie Hebdo, μεταξύ αυτών και του Μωάμεθ.

Οργισμένοι, μουσουλμάνοι έκαψαν φωτογραφίες του Μακρόν σε διαδήλωση στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και έξω από την κατοικία του Γάλλου πρέσβη στο Ισραήλ, κατηγορώντας τον Γάλλο πρόεδρο ότι παίζει το παιχνίδι της «ακροδεξιάς» και για ισλαμοφοβία.

Σε χώρες της Μέσης Ανατολής πολλαπλασιάζονται, εν τω μεταξύ, οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 25/10/2020