Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα, η Αίγυπτος και οι αξιώσεις της Άγκυρας

23.10.2020 | 09:11

Η ΝΔ πιστεύει στην επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων σύμφωνα με τον Δημήτρη Καιρίδη.

Σχολιάζοντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» την προσεχή επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκεί Λαβρόφ, στην Ελλάδα, ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, υποστήριξε πως οι ελληνορωσικές σχέσεις ήταν δύσκολες το προηγούμενο διάστημα, κάνοντας λόγο για «ένα πρόβλημα που κληρονομήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Είναι πολύ σημαντική η επίσκεψη Λαβρόφ ότι και αν πιστεύει ο καθένας για τη Ρωσία και το καθεστώς Πούτιν, είναι ένας μεγάλος παίκτης, με τον οποία παραδοσιακά έχουμε καλές σχέσεις και έτσι πρέπει» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Αθήνα δεν πρέπει να είναι απούσα από τη Μόσχα.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «σημαντική» τη δήλωση του ρωσικού ΥΠΕΞ για τα 12 μίλια στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας ότι «ήταν θέση σε βάρος των ρωσικών συμφερόντων, γιατί  ο ρωσικός στόλος, που περνάει από το Αιγαίο για τη Μαύρη Θάλασσα, και θα ήθελε διεθνή τα ύδατα, και όχι ελληνικά χωρικά ύδατα

Ακόμα, ο καθηγητής, περιέγραψε ως παράδοξο της ελληνικής πολιτικής ζωής «το γεγονός ότι διαχρνικά η κεντροδεξιά, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, Κωνσνταντίνου Μητσοτάκη, Κώστα Καραμανλή και τώρα Κυριάκου Μητσοτάκη, έκανε μεγάλα ανοίγματα προς τη Ρωσία».

Σε ότι αφορά στα ελληνοτουρκικά, υποστήριξε, πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά τεταμένη και ανησυχητική, λέγοντας ότι τον Αύγουστο, οι δύο χώρες έφτασαν κοντά στην ανάφλεξη.

«Όμως τετελεσμένα η Τουρκία δεν μπορεί να δημιουργήσει, λόγω της αντίδρασης της Ελλάδας» τόνισε, κάνοντας λόγο για αποτυχία της Τουρκίας να προσεγγίσει την Αίγυπτο για διμερή οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Τα όρια της διπλωματίας

Η στενότερη σχέση Ελλάδας και Ρωσίας υπήρξε την περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου υποστήριξε ο Πέτρος Ευθυμίου.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο πρώην υπουργός και συντονιστής των θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του ΚΙΝΑΛ, εκτίμησε ότι τους τελευταίους τρεις μήνες η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα έναντι της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη διπλωματική αντεπίθεση. Η κυβέρνηση επέλεξε τον διπλωματικό συναγερμό. Όμως η οδός της διπλωματίας έδειξε τα όρια της» σημείωσε, χαρακτηρίζοντας «ωμή, κυνική και χυδαία» την τουρκική επιθετικότητα.

Προέκρινε δε το συνδυασμό διπλωματικών ενεργειών και επιχειρησιακής ετοιμότητας από πλευράς Ελλάδος, προκειμένου να αποτραπεί η τουρκική παραβατικότητα, ενώ εξήγησε, ότι δεν πρέπει να είναι «θολή και ασαφής» η ελληνική κόκκινη γραμμή.

Οι τουρκικές αξιώσεις

Εκτός ελέγχου βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον Βασίλη Πολίτη.

«Ο Ερντογάν συνεχίζει τις προκλητικές του ενέργειες. Δεν ακούει κανέναν, και ότι λέει το κάνει» δήλωσε ο αντιναύαρχος ε.α., τονίζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα σε επέκταση των χωρικών της υδάτων, νοτίως της Κρήτης.

Ο κ. Πολίτης επισήμανε ότι διαχρονικά η Τουρκία έχει πέντε αξιώσεις σε βάρος της Ελλάδας, τις οποίες κατά διαστήματα διατρανώνει. Αυτές είναι:

Η αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και να μην επεκτείνει η Ελλάδα στα 12 ναυτικά μίλια την Αιγιαλίτιδα ζώνη της.

Παράλληλα, η Άγκυρα δεν δέχεται τον χάρτη της Σεβίλλης, απορρίπτει την έρευνα και διάσωση από πλευράς Ελλάδας άνω του μισού Αιγαίου, ενώ θεωρεί διαμφισβητούμενα νησιά και βραχονησίδες, που ανήκουν στην Ελλάδα.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA - 23/10/2020

Πολιτική