Ελλάδα

Σάλος για τη στάση της εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής

20.10.2020 | 13:05 Eνσωμάτωση

Μια ανάσα πριν από το τέλος μια από τις μεγαλύτερες δίκες στην ιστορία της χώρας, αυτή της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, και η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου κατάφερε για άλλη μια φορά να στρέψει τα φώτα επάνω της με την πρόταση της να γίνει δεκτό το αίτημα για την αναστολή φυλάκισης των χρυσαυγιτών.

Όμως κανείς δεν ξαφνιάστηκε… Η επιχειρηματολογία της εισαγγελέως δεν φαίνεται να πείθει τον νομικό κόσμο της χώρας.

Η κυρία Οικονόμου θεωρεί ότι οι χρυσαυγίτες δεν είναι ύποπτοι φυγής, αν και ο Γιάννης Λαγός ήδη έφυγε για Βρυξέλλες και πως το διευθυντήριο των ταγμάτων εφόδου έχει λευκό ποινικό μητρώο. Μάλιστα στην πρότασή της δεν εξαίρεσε κανέναν. Μόνο για τον Ρουπακιά, τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα ζήτησε να οδηγηθεί στην φυλακή.

«Ο εισαγγελέας είναι ένας βασικός παράγοντας της δικαιοσύνης και θα πρέπει να συνεισφέρει στο αίσθημα της κοινωνίας ότι υπάρχει μια ομοιομορφία και μια ισονομία ως προς την αντιμετώπιση των δραστών» σημείωσε η δικηγόρος Κέλλη Σταμούλη.

Η Αδαμαντία Οικονόμου έδειξε τις διαθέσεις της τον περασμένο Δεκέμβριο όταν και ζήτησε την αθώωση της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής. Δεν έβλεπε καμία σύνδεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα με την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες και στους αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ.

Πριν από λίγες ημέρες απολογήθηκε στους χρυσαυγίτες για το γεγονός ότι δεν τους αναγνώρισε ελαφρυντικά και σήμερα επανήλθε με άλλη μια πρόταση κόντρα στην δικαστική πρακτική.

«Θέλει η εισαγγελέας να επιμείνει με αυτό τον τρόπο στην αρχική της πρόταση γι’ αυτό προτείνει να υπάρχει αναστολή στις ποινές. Η δικαστική νομολογία δεν συνάδει με την πρόταση της εισαγγελέως» τόνισε η νομικός Άννυ Παπαρρούσου.

Η διαδικασία της δίκης έδειξε ότι οι προτάσεις της εισαγγελέως πεφτουν στο κενό καθώς το δικαστήριο αποφασίζει διαφορετικά. Το ερώτημα τώρα είναι εάν θα συμβεί κάτι παρόμοιο και αυτή την φορά.

«Είναι στην κυριαρχική δυνατότητα του δικαστηρίου να αποφασίσει εάν θα γίνει δεκτό το αίτημα της αναστολής των ποινών. Θεωρώ όμως ότι η πρόταση της εισαγγελίας κινείται σε ένα επιεικές πλαίσιο το οποίο θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό» συμπλήρωσε ο δικηγόρος Βασίλης Χιρδάρης.

Η είδηση για την πρόταση της εισαγγελέως προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις και στην κοινή γνώμη.

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου είναι πλέον ένας από τους πρωταγωνιστές της δίκης για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής έχοντας προκαλέσει αντιδράσεις με την κρίση της και με την στάση που κράτησε απέναντι στους χρυσαυγίτες.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 20/10/2020