Κόσμος

Κορωνοϊός-Οξφόρδης: Ποια προβλήματα υγείας θα «ακολουθούν» όσους νόσησαν με Covid-19

20.10.2020 | 13:28

Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του κορωνοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό αιφνιδιάζουν την επιστημονική κοινότητα.

Σε έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπιστώθηκε ότι ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με Covid-19, δύο έως τρεις μήνες μετά το εξιτήριο τους από το νοσοκομείο, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως δύσπνοια, κούραση αλλά και κατάθλιψη.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφέρουν ότι χρόνια φλεγμονή η οποία πιθανώς να συνδέεται με τον Covid μπορεί να προκαλεί αυτά τα προβλήματα σε ασθενείς που έχουν βγει από το νοσοκομείο 2 ή 3 μήνες πριν.

Η έρευνα έγινε σε 58 ασθενείς με λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά συμπτώματα κορωνοϊού. Έγιναν εκτενείς εξετάσεις στον εγκέφαλο, τους πνεύμονες, την καρδιά, το συκώτι. Το 64% των ασθενών συνέχιζαν να έχουν δύσπνοια ενώ το 55% παραπονέθηκε για σημαντική κόπωση.

Ένα σημαντικό ποσοστό επίσης των ασθενών ανέφερε συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Προβλήματα επίσης σε διαφορετικά ποσοστά διαπιστώθηκαν σε άλλα όργανα όπως η καρδιά ή τα νεφρά. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι ανωμαλίες αυτές διαπιστώθηκαν ακόμη και σε ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί μεν αλλά χωρίς να είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Έτσι, η επικεφαλής της έρευνας Μπέτι Ράμαν ανέφερε ότι τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι είναι πλέον ανάγκη να αναπτυχθεί ένα νέο μοντέλο φροντίδας των ασθενών με Covid-19 που έχουν βγει από το νοσοκομείο.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 20/10/2020

Κόσμος