Κόσμος

Εξαπλώνονται τα lockdown στην Ευρώπη – Σε συναγερμό Βέλγιο και Ουαλία

20.10.2020 | 13:32

Στον εφιάλτη του περασμένου Μαρτίου, επιστρέφουν η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες.

Ιρλανδία και Βέλγιο είναι οι πρώτες χώρες που επιστρέφουν σε καθεστώς καθολικού lockdown ενώ στην Ουαλία οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους τουλάχιστον έως τις 9 Νοεμβρίου.

Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα θα επιστρέψουν στην Ιρλανδία. Μόνο χθες καταγράφηκαν περισσότερα από χίλια κρούσματα κορωνοϊού ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας σε περισσότερες από 50.000.

Για τις επόμενες έξι εβδομάδες οι Ιρλανδοί δεν θα μπορούν να απομακρύνονται από τα σπίτια τους σε απόσταση μεγαλύτερη των 5 χιλιομέτρων, θα εργάζονται από τα σπίτια τους ενώ θα απαγορεύονται όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις. Κομμωτήρια και εμπορικά καταστήματα που δεν πωλούν βασικά είδη θα κλείσουν. Μπαρ και εστιατόρια θα λειτουργούν μόνο σε καθεστώς παραλαβής από το κατάστημα.

Τα σχολεία ωστόσο θα παραμείνουν ανοιχτά ενώ η αποτελεσματικότητα του μέτρου θα επανεξεταστεί σε ένα μήνα.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Βέλγιο

Στο Βέλγιο, από χθες και για τις επόμενες 4 εβδομάδες ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.

Μπαρ και εστιατόρια έκλεισαν ενώ απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ μετά τις 8 το βράδυ.

Με περισσότερα από 8.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού να καταγράφονται μόνο χθες, ο Βέλγος υπουργός Υγείας προειδοποιεί πια για υγειονομικό «τσουνάμι» στις Βρυξέλλες. Ήδη ένας στους τέσσερις που υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ βγαίνει θετικός στον κορωνοϊό.

Lockdown στην Ουαλία

Σε καθεστώς lockdown από αυτή την Παρασκευή και έως τις 9 Νοεμβρίου μπαίνει και η Ουαλία, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού. Οι πολίτες θα πρέπει να μένουν σπίτι. Παμπ, εστιατόρια και καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης θα παραμείνουν κλειστά.

Ανησυχητική είναι η κατάσταση σε όλη τη Βρετανία, όπου μόνον χθες τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τις 18 χιλιάδες, ενώ 80 ήταν οι θάνατοι.

Να ανεβάσει τη διάθεση την ώρα που η Ευρώπη δέχεται το ισχυρό χτύπημα του δεύτερου κύματος της πανδημίας επιχειρεί με αυτό το βίντεοκλιπ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Καλεί τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να τραγουδήσουν μπροστά στις κάμερες των κινητών τους το κλασικό πλέον τραγούδι “We are family”, δηλαδή «Είμαστε μια οικογένεια», και να μοιραστούν τα δικά τους βίντεοκλιπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 20/10/2020

Κόσμος