Οικονομία

Πτωχευτικός Κώδικας: Ανησυχίες για το νομοσχέδιο – Χρηστικά για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

18.10.2020 | 08:20 Eνσωμάτωση

Σημαντικά ζητήματα της οικονομικής επικαιρότητας όπως ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» συζητήθηκαν στο τραπέζι της εκπομπής «MEGA Σαββατοκύριακο».

Ειδικότερα, αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, που κατατέθηκε πριν λίγες μέρες στην Βουλή, σύμφωνα με την Αριάδνη Νούκα.

«Καταγγέλθηκε από όλους τους θεσμικούς φορείς αυτό το νομοσχέδιο, επειδή κεντρική του στόχευση δεν είναι να απαλύνει τον δανειολήπτη, αλλά η πτώχευση» τόνισε, σημειώνοντας πως η πρώτη κατοικία είναι πλέον απροστάτευτη.

«Θα έχει εκρηκτικές διαστάσεις αυτό το νομοσχέδιο εάν ψηφιστεί» πρόσθεσε.

Παράλληλα, σχολιάζοντας τη διάταξη για αυτούς που θα μπορούν να διαμένουν στο… σπίτι τους έως 12 χρόνια, πληρώνοντας ένα είδος ενοικίου, εξήγησε ότι αφορά μόνο τις πολύ ευάλωτες ομάδες.

Εξ’ αρχής, το MEGA είχε παρουσιάσει αναλυτικά τι προβλέπει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας και τι συνεπάγεται για τους οφειλέτες.

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ» 

Για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» μίλησε η γενική γραμματέας υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Όπως υπογράμμισε, το υπουργείο «δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι τους  και να του δώσουν  μεγαλύτερη αξία».

Η έναρξη των ηλεκτρονικών αιτήσεων για το πρόγραμμα ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου.

Για να υποβάλει κάποιος αίτηση χρειάζεται: Oικοδομική άδεια, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, το έντυπο με την παρέμβαση που θα κάνει και έναν λογαριασμό ρεύματος.

Σύμφωνα με την κ. Σδούκου έως τώρα το πρόγραμμα έχει πολύ μεγάλη ζήτηση, ενώ θα περιλαμβάνει μια σειρά από μπόνους όπως: Μπόνους πανδημίας που το παίρνουν όλοι, ενεργειακό, και ένα έξτρα 10% μπόνους για τις περιοχές που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση.

Όπως εξήγησε, το μέγιστο ποσό δαπανών ανά σπίτι είναι 50.000 ευρώ.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 18/10/2020