Κόσμος

Θρήνος στη Γαλλία για τον καθηγητή που αποκεφάλισαν

17.10.2020 | 14:36

Σοκ προκαλεί η φρικτή επίθεση χθες στο βορειοδυτικό προάστιο Κονφλάν Σαντ Ονορίν, του Παρισιού.

Ο δράστης, ένας 18χρονος Τσετσένος, μαχαίρωσε έναν καθηγητή στο λαιμό και στη συνέχεια τον αποκεφάλισε φωνάζοντας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες Αλάχ Ουάκμπαρ, δηλαδή ο Θεός είναι μεγάλος.

Η επίθεση ξυπνά φρικτές μνήμες στη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη στην Ευρώπη από την ισλαμιστική τρομοκρατία.

Είναι η στιγμή που οι αστυνομικοί πυροβολούν και σκοτώνουν τον νεαρό Τσετσένο σε προάστιο του Παρισιού.
Λίγο νωρίτερα ο 18χρονος Τσετσένος είχε μαχαιρώσει και αποκεφαλίσει στη μέση του δρόμου, μπροστά σε σχολείο έναν καθηγητή ιστορίας, που κατηγορήθηκε για προσβολή του Μωάμεθ. Ο πρόεδρος Μακρόν πήγε στον τόπο της τραγωδίας και διακήρυξε ότι η τρομοκρατική επίθεση δεν θα λυγίσει τη γαλλική δημοκρατία.

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα όταν ο καθηγητής που δίδασκε ιστορία και γεωγραφία σε γυμνάσιο, έδειξε στους μαθητές του σκίτσα του Μωάμεθ, τα οποία θεωρούν προσβλητικά οι μουσουλμάνοι καθώς η θρησκεία τους απαγορεύει την απεικόνιση του προφήτη. Σύμφωνα όμως με μαθητές, ο καθηγητής ζήτησε προηγουμένως από τους μουσουλμάνους μαθητές να βγουν από την τάξη, εάν το επιθυμούν. Ακολούθησαν διαμαρτυρίες γονέων στη διεύθυνση του σχολείου και το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις στα κοινωνικά δίκτυα με απειλές εναντίον του καθηγητή και κατηγορίες για ισλαμοφοβία, αν και δεν συμφωνούσαν όλοι οι μαθητές του.

Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης ο δράστης της επίθεσης είχε αναρτήσει στο λογαριασμό του στο Twitter υβριστικό μήνυμα για τον πρόεδρο Μακρόν ενώ πρόλαβε να αναρτήσει και φωτογραφία με το αποκεφαλισμένο θύμα του. Η αντιτρομοκρατική ανακρίνει τουλάχιστον 4 άτομα άτομα από το οικογενειακό και φίλικο περιβάλλον του δράστη, ο οποίος ήταν γνωστός στις αρχές για ποινικά αδικήματα, αλλά δεν είχε χαρακτηριστεί τρομοκρατική απειλή.

H επίθεση έγινε 3 εβδομάδες μετά τη δολοφονική επίθεση με μπαλτά από νεαρό Πακιστανό μπροστά από τα παλιά γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό, που το 2015 είχε γίνει στόχος πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης ισλαμιστών.

Στο μεταξύ νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την τρομοκρατική επίθεση που συγκλονίζει τη Γαλλία, όπως ενημερώνει ο Στρατής Αγγελής στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Mega. Εννέα ύποποτοι ανακρίνονται από το περιβάλλον του δράστη.

 

 

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 17/10/2020

Κόσμος