Πολιτική

Οι προκλήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και η «ανοχή» της Ευρώπης

17.10.2020 | 10:08

Συνεχίζει η Τουρκία την προκλητικότητά της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Χθες είχαμε υπέρπτηση δύο τουρκικών F-16 σε Οινούσσες και Νήσο Παναγιά. Και ενώ το γεωτρύπανο «Κanuni» έχει ρίξει άγκυρα βόρεια της Τενέδου, το «Oruc Reis» βρίσκεται στα 75 ν.μ. νοτιοδυτικά του Καστελόριζου. Χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε μονάδες στον Έβρο, ενώ σήμερα μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας θα συνοδεύσουν  τον πρωθυπουργό στην περιοχή του Έβρου.

Στο μεταξύ σφοδρή ήταν η επίθεση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι εναντίον του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σχετικά με δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του Αρμενία. Ο Ακσόι μεταξύ των άλλων, κατηγορεί την Ελλάδα ότι… ακολουθεί επεκτατική πολιτική στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο ενώ σχετικά με τη Σύνοδο της ΕΕ, αναφέρει ότι δεν θα δεχθεί απειλές από την Ευρώπη.

Τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σχολίασε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο πρέσβης επί τιμή Δημήτρης Καραϊτίδης, ο οποίος αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής είπε πως για μία ακόμη φορά δόθηκε αναβολή στη λήψη μέτρων κάτι που δείχνει την περίεργη ανοχή της ΕΕ στην παραβατικότητα της Τουρκίας.

Οι προτροπές, οι επικρίσεις και οι αποδοκιμασίες από πλευράς ΕΕ δυστυχώς δεν φαίνεται να φέρνουν αποτέλεσμα, τόνισε . Θα πρέπει να ζητηθεί από ελληνικής πλευράς η επίσπευση κάποιων μέτρων έμπρακτης και ουσιαστικής αποδοκιμασίας της τουρκικής συμπεριφοράς.

Από την πλευρά του ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ Κωνσταντίνος Ζιαζιάς υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει εξασφαλίσει αν όχι την υποστήριξη, σίγουρα την ανοχή των Ευρωπαίων για ό,τι πράττει στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Εξάλλου, εκτίμησε ο Ερντογάν δεν θέλει να οδηγήσει την Τουρκία σε γενικευμένη πολεμική σύρραξη με την Ελλάδα. Αυτό πάντως δεν αποκλείει προσχεδιασμένη κίνηση της Άγκυρας για θερμό επεισόδιο μικρής κλίμακας. Στόχος του Ερντογάν σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν να οδηγηθούμε υπό πίεση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Ελλάδα πρέπει να εκπέμψει το μήνυμα ότι είναι έτοιμη για όλα και όχι εκείνο της ηττοπάθειας,κατέληξε.

 

Videos & Απoσπάσματα από MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ - 17/10/2020

Πολιτική