Οικονομία

Τι αλλάζει στα εργασιακά και την υπερωριακή απασχόληση

07.10.2020 | 09:00

Νέο νομοσχέδιο έρχεται να φέρει αλλαγές στα εργασιακά και ειδικότερα στον τομέα της υπερωριακής απασχόλησης.

Μιλώντας για το θέμα στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο εργατολόγος κ. Κώστας Τσουκαλάς δίνει ένα πρώτο περίγραμμα των νέων συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τον  κ. Τσουκαλά, με βάση το νομοσχέδιο, η πληρωμή υπερωριακής απασχόλησης αντικαθίσταται από ημέρες ρεπό ή λιγότερες ώρες εργασίας κάποια άλλη μέρα.

Αυτό το μέτρο μπορεί να εφαρμόζεται σε κάποιες χώρες όπως η Ελβετία, όμως αν λάβουμε υπόψιν την εργασιακή ανασφάλεια που επικρατεί ανάμεσα στους εργαζομένους, τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και την υποδηλωμένη εργασία, τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ο φόβος άλλα να δηλώνονται και άλλα να γίνονται, σχολίασε ο εργατολόγος.

Σε ό,τι αφορά την απαιτούμενη συναίνεση του εργαζόμενου, ο κ. Τσουκαλάς σημείωσε ότι δεδομένης της εργασιακής ανασφάλειας που επικρατεί στην αγορά εργασίας, η συναίνεση μπορεί να αντληθεί και μέσω εκβιασμού για απόλυση.

Επίσης υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να υποδηλώνονται οι υπερωρίες.

Ειδικότερα, η κάλυψη των έξτρα ωρών εργασίας θα γίνεται με:

-ρεπό

-έξτρα άδεια

-μικρότερο ωράριο σε άλλες εργάσιμες ημέρες

Ο κ. Τσουκαλάς ξεκαθαρίζει επίσης το τοπίο σχετικά με τις ηλικίες συνταξιοδότησης και την κατοχύρωση δικαιώματος συνταξιοδότησης. Τέλος τι ισχύει για τα αναδρομικά του Δημοσίου.

 

 

 

 

Videos & Απoσπάσματα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA - 07/10/2020

Οικονομία