Οικονομία

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από την καταβολή των αναδρομικών

05.10.2020 | 08:16

Το βράδυ της Παρασκευής είχαμε την σχετική τροπολογία για τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους του δημοσίου, οι οποίοι φαίνεται πως θα είναι «ριγμένοι» σε σχέση με τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Συνολικά ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες συνταξιούχοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα θα δουν να πιστώνεται στους λογαριασμούς τους μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου συνολικά 1,4 δισ. ευρώ.

Σε όλους θα επιστραφούν τα αναδρομικά για το εντεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

Στους συνταξιούχους του Δημοσίου, εκείνοι που είχαν σύνταξη άνω των 1300 ευρώ, θα λάβουν περιορισμένα ποσά σε σχέση με τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που λάμβαναν ίδια σύνταξη, καθώς θα τους επιστραφεί μόνο μία περικοπή που είχε δεχτεί η σύνταξή τους.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος του ΙΚΑ με σύνταξη 1541 ευρώ, θα λάβει αναδρομικά 3878 ευρώ, ενώ συνταξιούχος του δημοσίου με σύνταξη 1595 ευρώ, θα λάβει αναδρομικά 3092 ευρώ. Η διαφορά ορίζεται στα 786 ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα χρήματα που θα λάβουν οι συνταξιούχοι θα είναι ακατάσχετα και δεν συμψηφίζονται με άλλες οφειλές. Ωστόσο από την αρχή θα υπάρχει κράτηση υπέρ υγείας, ενώ θα φορολογηθούν κανονικά, και οι φορολογούμενοι θα τα πρέπει να τα συμπεριλάβουν στην φορολογική τους δήλωση, με συμπληρωματικές δηλώσεις για τα αντίστοιχα έτη των αναδρομικών.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν για το θέμα η Μαρία Βουργάνα, οικονομική συντάκτρια της εφημερίδας «Τα Νέα» και ο εργατολόγος, Δημήτρης Μπούρλος.

Εξηγώντας γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά ανάμεσα στους συνταξιούχους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, ο κ. Μπούρλος ανέφερε ότι «Το Ελεγκτικό Συνέδριο που κρίνει τα θέματα των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, έκρινε συνταγματική την περικοπή του νόμου 4051. Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση, στηριζόμενη σε αυτή τη διαφορετική αντιμετώπιση, προχώρησαν έτσι. Ενώ στον ιδιωτικό τομέα το ΣτΕ έχει βάλει έναν φραγμό από τον οποίο προκύπτει το εντεκάμηνο, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχει βάλει κανένα φραγμό εντεκαμήνου. Κατά την εκτίμησή μου, η νομοθετική ρύθμιση αυτή στην ουσία δεν συνιστά συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις, όσο μια πολιτική απόφαση απόδοσης των αναδρομικών και στο δημόσιο».

«Υπάρχουν συνταξιούχοι που παίρνουν σύνταξη και από το δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι λίγες οι κατηγορίες που παίρνουν δύο συντάξεις. Το υπουργείο θα πρέπει να βρει ένα τρόπο να αντιμετωπίσει το θέμα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναφορικά με το πώς θα δουν οι συνταξιούχοι το τι παίρνουν, ο κ. Μπούρλος είπε ότι «Βλέποντας την εκκαθάριση της μηνιαίας σύνταξης, ξεκινάει με το αρχικό ποσό, και μετά ακολουθούν οι περικοπές. Στις περικοπές αυτές υπάρχει και η αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση»

Πώς θα φορολογηθούν τα αναδρομικά

«Οι συνταξιούχοι θα πάρουν τα ποσά, χωρίς να παρακρατηθεί φόρος 20% που συνήθως συμβαίνει σε περιπτώσεις αναδρομικών. Θα έρθουν όμως του χρόνου οι συνταξιούχοι και θα δουν ότι στη φορολογική τους δήλωση θα έχει εμφανιστεί το ποσό αυτό. Θα έχουν λοιπόν τη δυνατότητα να υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις και να σπάσουν το ποσό που θα εισπράξουν σε δύο έτη, 2015 και 2016», ανέφερε η κ. Βουργάνα.

«Είναι μικτά ποσά, δεν παρακρατείται φόρος κατά την καταβολή, έχουν όμως την κράτηση ασθένειας που είναι 4% για κάποια χρονική περίοδο και 6% για κάποια άλλη», πρόσθεσε ο κ. Μπούρλος.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA - 05/10/2020

Οικονομία