Κόσμος

Οι αμερικανικές εκλογές και τα ελληνοτουρκικά – Τι θα φέρει η Χάγη

05.10.2020 | 09:41

Για την ασθένεια του Τραμπ με κορωνοϊό και το πόσο θα επηρεαστούν οι αμερικανικές εκλογές από αυτή την εξέλιξη αλλά και για τα ελληνοτουρκικά μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», o καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κώστας Υφαντής και οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Μανιάτης και Βαγγέλης Παπαδημητρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Υφαντή, σημασία έχουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την γνωστοποίηση ότι ο πρόεδρος Τραμπ νοσεί με κορωνοϊό.

Παράλληλα, υπογράμμισε, πως η προεκλογική εκστρατεία των δύο υποψηφίων βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, τονίζοντας ως συστατικά στοιχεία των εκλογών τόσο την μεγάλη πόλωση που επικρατεί στις ΗΠΑ όσο και το γεγονός ότι ο αριθμός των αναποφάσιστων είναι μικρός.

Ελληνοτουρκικά

Σε ότι αφορά στην περασμένη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε, ότι η προοπτική των ευρωτουρκικών σχέσεων συνδέεται απολύτως με την συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ακόμα, τάχθηκε υπέρ ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού επιβολής κυρώσεων, έναντι της τουρκικής παραβατικότητας, ούτως ώστε «να μην μπλέκουμε κάθε φορά στο ιδιότυπο ευρωπαϊκό παζάρι».

Επιπλέον, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο προσφυγής Ελλάδας και Τουρκίας στη Χάγη, ανέφερε «ότι θα υπολείπεται των προσδοκιών μας μια προσφυγή στην Χάγη».

«Σε κάποιες περιπτώσεις οριακές, το αποτέλεσμα της Χάγης θα μας δικαιώνει επί της αρχής, όπως ότι τα νησιά έχουν δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, αλλά δεν θα μας δικαιώνει σε αυτό που υποστηρίζουν ότι έχουμε πλήρη δικαιώματα. Για παράδειγμα, δεν πρόκειται διεθνές δικαστήριο να δώσει 200 ναυτικά μίλια ΑΟΖ στο Καστελόριζο» πρόσθεσε.

Ακόμα, τόνισε την πάγια ελληνική θέση για προσφυγή σε διεθνή δικαιοδοσία, αν δεν βρεθεί λύση στις διαφορές Αθήνας-Άγκυρας, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος για τα ελληνοτουρκικά.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA - 05/10/2020

Κόσμος