Πολιτική

Οι προκλήσεις Ερντογάν και η «χαλαρή» αντιμετώπισή του από την ΕΕ

04.10.2020 | 09:22

Έντονο είναι το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο οποίο δεν αποφασίστηκαν κυρώσεις έναντι της Τουρκίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του δημοσιογράφου του militaire.gr Πάρι Καρβουνόπουλου η Ελλάδα δεν αποκόμισε οφέλη από τη Σύνοδο, ενώ έχουμε και νέα αποθράσυνση της Τουρκίας.

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου Κώστας Λάβδας μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ στα μεγάλα θέματα, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη λειτουργεί με συμβιβασμούς.

Στο τελικό κείμενο της Συνόδου υπάρχει μόνο έμμεση αναφορά σε κυρώσεις, ενώ δεν υπάρχει ευθεία αναφορά στη λίστα Μπορέλ, δηλαδή στον κατάλογο κυρώσεων που είχε συμφωνηθεί, είπε ο κ. Λάβδας. Παράλληλα, αποσυνδέονται οι κυρώσεις σε Λευκορωσία και Τουρκία, αφού για την μεν πρώτη αποφασίστηκαν κυρώσεις για τη δε δεύτερη θα περιμένουμε μέχρι τον Δεκέμβριο.

Από την πλευρά του ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης σημείωσε ότι αυτές οι εξελίξεις ήταν αναμενόμενες, δεδομένου ότι μία εβομάδα πριν την Σύνοδο Κορυφής είχαν ανακοινωθεί διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας. Παράλληλα, μια σειρά κρατών στην ΕΕ δεν επιθυμούσε κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας.

Σχετικά με τον επικείμενο διάλογο με την Τουρκία, εκτίμησε πως τα ιδεολογήματα της Τουρκίας δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. «Ακόμη και η αποχώρηση του Ορούτς Ρέις ήταν προσχηματική από πλευράς Άγκυρας» είπε.

 

Videos & Απoσπάσματα από MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ - 04/10/2020

Πολιτική