Κόσμος

«Έκρηξη» κρουσμάτων στην Βρετανία – «Καλά νέα» για το εμβόλιο προανήγγειλε ο Τζόνσον

04.10.2020 | 13:20 Eνσωμάτωση

Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού μέσα σε μία μέρα στη Βρετανία.

Ειδικότερα, 12,872 κρούσματα καταγράφηκαν μέσα σε μια μέρα στη Βρετανία, σχεδόν διπλάσιος αριθμός από τα 6,968 που σημειώθηκαν την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση λέει ότι το ζήτημα είναι τεχνικής φύσεως και οφείλεται σε λάθος στην καταγραφή της τελευταίας εβδομάδας από τις τοπικές κοινότητες. Το αποτέλεσμα ήταν τα κρούσματα να εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα λιγότερα από όσα ήταν στην πραγματικότητα.

Υπάρχει όμως διάχυτη ανησυχία ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο διαχείρισης της πανδημίας, κατηγορία την οποία απηύθυνε στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Κίερ Στάρμερ με σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Observer».

O Στάρμερ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κατά συρροή ανικανότητα» και υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε αρχικά απορρίψει την επέκταση των συστημάτων ιχνηλάτησης και εντοπισμού τον περασμένο Μάρτιο.

Συνολικά τα κρούσματα στη Βρετανία είναι 480.000 και οι θάνατοι έχουν φτάσει τις 42,317.

Περίπου 17 εκατομμύρια Βρετανοί βρίσκονται υπό αυστηρούς περιορισμούς στις συναντήσεις τους με ανθρώπους από άλλα νοικοκυριά, περίπου το 25% του πληθυσμού της χώρας. Επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η Βρετανία μπορεί να δει τον ημερήσιο αριθμό θανάτων να φτάνει τους εκατό, ενώ αν δεν λαμβάνονταν επείγοντα επιπλέον μέτρα στις 23 Μαρτίου ο αρχίατρος του Αγγλικού ΕΣΥ είχε προειδοποιήσει για 50.000 ημερήσια κρούσματα.

Την ίδια στιγμή, σε δημοσκόπηση ανάμεσα σε μέλη του Συντηρητικού Κόμματος τόσο ο Μπόρις Τζόνσον όσο και ο υπουργός Υγείας συγκεντρώνουν αρνητικά ποσοστά αποδοχής από τη βάση του κόμματος.

Πριν από λίγο ο Μπόρις Τζόνσον μιλώντας στο BBC υποστήριξε ότι τις προσεχείς εβδομάδες ή μήνες θα έχουμε καλά νέα από το μέτωπο του εμβολίου, και έτσι η επιστημονική εξίσωση να αλλάξει προς όφελος της προσπάθειας καταπολέμησης της πανδημίας.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 04/10/2020