Πολιτική

Ικανοποιημένη η Ελλάδα με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία

02.10.2020 | 17:33

Μετά από ένα θρίλερ εννέα ωρών και τρία προσχέδια, καθώς στα δύο πρώτα η Ελλάδα είχε αντιδράσεις, βγήκε «λευκός καπνός» με μία συμφωνία της ΕΕ που λέει στην Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες αλλά χωρίς καμία αναφορά σε κυρώσεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA υπήρξε πολύ μεγάλη σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Χαρακτηριστικό για τον ρολό που έπαιξαν οι Γερμανοί είναι πως η Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε πρόταση της Ελλάδας ώστε να ενεργοποιηθούν αυτόματες κυρώσεις την πρώτη φορά που η Τουρκία θα προβεί σε νέες προκλητικές ενέργειες, επικαλούμενη τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης που δημιουργήθηκε στο ΝΑΤΟ.

Πιο σκληρή στάση είχε ο Εμανουέλ Μακρόν όμως οι Ευρωπαίοι προτίμησαν να αποφύγουν την επιβολή ενός μηχανισμού αυτόματων κυρώσεων.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων:

•Καθίσταται σαφές ότι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας αφορούν την Οριοθέτηση Θαλάσσιων ζωνών (Υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ).

•Καταδικάζει απερίφραστα την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και κάνει ρητή αναφορά στις αποφάσεις και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.

•Καταδικάζονται οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας

Οι Τούρκοι σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της Συνόδου προκλητικά επιμένουν πως θα συζητηθούν όλα αυτά που θεωρούν διμερείς διάφορες.

Στο κείμενο της Συνοδού σημειώνεται πως:

•Σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της.

•Η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις το αργότερο μέχρι τη σύνοδο του Δεκεμβρίου 2020.

Από την μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση πως έφυγε με άδεια χέρια. Στην απάντησή του ο Στέλιος Πέτσας λέει πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καταλάβει τι έγινε στην Σύνοδο.

Μητσοτάκης: Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση με ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία

Στη συνέντευξη Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού, αναφορικά με την δύσκολη, σχεδόν ολονύχτια διαπραγμάτευση για την Τουρκία, ο ίδιος σημείωσε ότι έπρεπε να εξηγήσει στους Ευρωπαίους ηγέτες τι είναι αυτό που συμβαίνει με την Τουρκία αλλά και τι διακυβεύεται για την Ευρώπη με όσα γίνονται στη Μεσόγειο.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 02/10/2020

Πολιτική