Ελλάδα

«Είναι όλοι ασυμπτωματικοί»; Ερωτήματα για το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα

01.10.2020 | 07:48

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό περισσότερων από 30 κρουσμάτων κορωνοϊού σε γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα.

Άμεσα, άρχισε η μεταφορά των ηλικιωμένων σε νοσοκομεία, ενώ ξεκίνησε η απολύμανση της δομής.

Η ανεύρεση περισσότερων από 30 κρουσμάτων σε οίκο ευγηρίας δημιουργεί μείζονα ερωτήματα τόσο για τον τρόπο λειτουργίας της δομής όσο και για την τήρηση των πρωτοκόλλων σε αυτή.

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Στέλιος Προσαλίκας, έκανε λόγο ότι άργησε να βρεθεί το πρώτο θετικό κρούσμα στη δομή.

«Άργησαν να βρουν το πρώτο θετικό κρούσμα. Γι’ αυτό τα πρωτόκολλα στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν πιο πυκνή περιοδικότητα ελέγχων για κορωνοϊό» σημείωσε, λέγοντας πως οι εργαζόμενοι σε τέτοιες δομές θα έπρεπε να κάνουν τεστ κορωνοϊό κάθε εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Προσαλίκα, στην εν λόγω δομή, τελευταία φορά, διενεργήθηκαν τεστ στους εργαζόμενους τον Αύγουστο.  «Εάν είχαν κάνει τεστ 10-15 Σεπτεμβρίου, θα είχαν βρει περισσότερα κρούσματα» υπογράμμισε.

«Με σοκάρει ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων. Δε μπορεί να είναι όλα τα κρούσματα ασυμπτωματικά. Εάν είναι, οι ευθύνες της διοίκησης είναι λιγότερες. Δεν πιστεύω όμως ότι είναι όλοι ασυμπτωματικοί» τόνισε.

Παράλληλα, έκανε λόγο για επιμερισμό ευθυνών, τόσο μεταξύ δομών και συγγενών, καθώς όπως είπε, οι δεύτεροι αναζητούν «φθηνές μονάδες» για να προσέχουν τους συγγενείς τους.

Τέλος, ζήτησε από την πολιτεία να ενισχύσει υλικά τους οίκους ευγηρίας.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA - 01/10/2020

Ελλάδα