Οικονομία

Όλες οι αλλαγές για τα ενοίκια που «κουρεύονται» υποχρεωτικά και εθελοντικά

30.09.2020 | 08:00

Τις αλλαγές που θα υπάρξουν στις τιμές των ενοικίων για επαγγελματίες που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού ανέλυσε η εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA». 

Όπως σημείωσε ο οικονομικός συντάκτης Ντίνος Σιωμόπουλος χθες, Τρίτη, δημοσιεύτηκε η απόφαση του υφυπουργού Απόστολου Βεζυρόπουλου, που αφορά στην υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40% για το μήνα Σεπτέμβριο και περιλαμβάνει δεκάδες ΚΑΔ, καθώς και την οικειοθελή μείωση, έπειτα από συμφωνία ενοικιαστή – ιδιοκτήτη, που θα είναι τουλάχιστον 30%.

Παράλληλα, ο Ντίνος Σιωμόπουλος εξήγησε και την «παγίδα» που υπάρχει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και αφορά στην έκπτωση φόρου που θα λάβουν. Συγκεκριμένα, το ποσοστό της έκπτωσης θα είναι 12%, ανεξάρτητα του ποσού που θα μειωθεί από το ενοίκιο.

Μιλώντας για τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στην υποχρεωτική μείωση του 40% ο επικεφαλής του τμήματος φορολογίας της Grand Thornton, Σωτήρης Γούσιος σημείωσε πως περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι κλάδοι του τουρισμού, της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, ενώ για την εθελοντική μείωση των ενοικίων για τους υπόλοιπους μήνες του έτους τόνισε πως αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς του λιανεμπορίου.

«Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν είναι να υπάρχει μισθωτήριο για το ακίνητο, το οποίο θα τροποποιηθεί» πρόσθεσε ο κ. Γούσιος.

Από την πλευρά του ο Μάνος Κρανίδης, μέλος του ΔΣ της ΠΟΜΙΔΑ, σημείωσε πως σε μια ελεύθερη οικονομία η λύση είναι η ελεύθερη διαπραγμάτευση. «Σε αυτή τη συμφωνία, το μίσθωμα μετά τη μείωση θα πρέπει να καταβάλλεται στην ώρα του» συμπλήρωσε.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA - 30/09/2020

Οικονομία