Πολιτική

Η επίσκεψη Πομπέο και οι στόχοι των ΗΠΑ σε Ελλάδα και Τουρκία

30.09.2020 | 09:12

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν ο αντιστράτηγος ε.α. και Πρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ, Γιάννης Μπαλτζώης, ο πρώην βουλευτής και δημοσιογράφος, Γρηγόρης Ψαριανός και ο διευθυντής του ινστιτούτου διεθνών σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης για την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα και τις βλέψεις των ΗΠΑ απέναντι σε Αθήνα και Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, η επίσκεψη είχε θετικό πρόσημο. Ωστόσο για να γίνει μια αποτίμηση, πρέπει να συνεκτιμηθούν τόσο οι επιδιώξεις της αμερικανικής πλευράς όσο και οι στόχοι της Ελλάδας.

Υποστήριξε πως η στόχευση των Αμερικανών είναι να στείλουν ένα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες. Ένα μήνυμα δυσφορίας προς την Τουρκία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θέλουν να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με τη γειτονική χώρα. Ακόμα θέλουν να δείξουν το ενδιαφέρον τους προς τα ενεργειακά, αλλά και τον αμυντικό εξοπλισμό της Ελλάδας.

Παράλληλα, επειδή επίκεινται εκλογές στις ΗΠΑ, θέλουν να καθησυχάσουν την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και το ελληνοαμερικανικό στοιχείο, το οποίο αποτελεί εν δυνάμει ψηφοφόρους του Τραμπ.

Ο κ. Μπαλτζώης μίλησε για τη βάση της Σούδας υποστηρίζοντας πως η αλλαγή του σκηνικού στην περιοχή και οι συμμαχίες που δημιουργούνται, θέλουν μια ισχυρή βάση, που δεν είναι άλλη από τη Σούδα.

«Η στρατηγική αξία της Κρήτης και ιδιαίτερα της Σούδας είναι τρομακτική και με αυτή τη βάση η Αμερικανοί θα μπορούν να ελέγχουν την Ευρασία και την Αφρική. Στον ανταγωνισμό μεταξύ Ρωσίας και Κίνας οι Αμερικανοί δείχνουν ότι θα είναι κυρίαρχοι», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε μάλιστα, ότι η Σούδα θα αποτελέσει την κυριότερη βάση των ΗΠΑ, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά παγκοσμίως.

«Οι Αμερικανοί επενδύουν και στρατιωτικά και γεωπολιτικά και αυτό είναι καλό για την Ελλάδα», σχολίασε.

Συμφωνώντας ο κ. Φίλης, δήλωσε πως «η Σούδα έχει αναβαθμίσει το ρόλο της στους αμερικανικούς σχεδιασμούς».

Εντυπωσιακή χαρακτήρισε την επίσκεψη Πομπέο ο κ. Ψαριανός και εντυπωσιακά τα αποτελέσματά της.

«Σε πρώτη ανάγνωση θα μεταφραζόταν ως μια ξαφνική στροφή του Τραμπ για να κρατήσει το ελληνοαμερικανικό του ακροατήριο», είπε και πρόσθεσε πως υπάρχει 5ετές πλάνο για μονιμοποίηση της παρουσίας της Αμερικής στην ανατολική Μεσόγειο με κέντρο τη βάση της Σούδας.

«Αυτό είναι μακροπρόθεσμο και δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία στο βαθμό που ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντά της με τα αμερικανικά, να αισθάνεται πιο ασφαλής», κατέληξε.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA - 30/09/2020

Πολιτική