Υγεία

Ο κορωνοϊός «καλπάζει», ο συνωστισμός συνεχίζεται: Δημόπουλος και Σαρηγιάννης στο MEGA

27.09.2020 | 09:15 Eνσωμάτωση

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, και ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησαν στο MEGA Σαββατοκύριακο για την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα.

Έρευνα του ΑΠΘ μιλά για 18.000 κρούσματα στις 30 Σεπτεμβρίου και για πάνω από 138.000 στο τέλος Δεκεμβρίου. Επιπλέον αναφέρει πάνω από 1.844 θανάτους στη χώρα μας.

Ο κ. Δημόπουλος σχολιάζοντας την άνωθεν έρευνα, τόνισε ότι τα μαθηματικά μοντέλα είναι χρήσιμα προκειμένου να δίνουν κάποια θεωρητικά δεδομένα που μπορεί να προκύψουν και πως θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε για να ενισχύσουμε την πεποίθηση των πολιτών στην εφαρμογή των μέτρων.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ είναι αναγκαίος ο έγκαιρος εμβολιασμός για την γρίπη, «οι ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να αρχίσουν να εμβολιάζονται άμεσα. Να βελτιώσουμε όπου μπορούμε τις συνθήκες συγχρωτισμού, έρχεται χειμώνας κι όλα αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να αξιολογήσουμε και να πάρουμε όσα μέτρα είναι εφικτό για να αποφύγουμε μια εξέλιξη όπως αυτή που προβλέπει η έρευνα του κ. Σαρηγιάννη».

Από πλευρά του, ο κ. Σαρηγιάννης στάθηκε στη χρησιμότητα των μοντέλων σε επίπεδο πρόληψης και συνειδητοποίησης, του «τι είναι πιθανό να συμβεί αν δεν εφαρμόσουμε καλά τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί».

Αυτό που διαφοροποιεί του τι βλέπουμε σήμερα και τι θα δούμε τον χειμώνα είναι «η αλλαγή του καιρού, ο οποίος αυξάνει την μεταδοτικότητα και επιπλέον η αλλαγή του καιρού μας οδηγεί να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους».

«Βασική παράμετρος σε οποιοδήποτε μοντέλο είναι το ποσοστό εφαρμογής των μέτρων», τόνισε.

Για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, ο κ. Δημόπουλος, ανέφερε πως «όλα τα νοσοκομεία αναπτύσουν ή έχουν αναπτύξει μονάδες covid για επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα, υπάρχει σχέδιο για ανάπτυξη περισσοτέρων μονάδων, έχει ξεκινήσει η διαδικασία προκύρηξης για θέσεις μόνιμου προσωπικού».