Ελλάδα

Kορωνοϊος: Ανησυχία για διασωληνωμένους και σχέση κρουσμάτων-θανάτων

27.09.2020 | 12:26

Ανησυχητικά ενεργή παραμένει η επιδημία κορωνοϊού στη χώρα.

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 315 νέα κρούσματα, τα 165 από τα οποία εντοπίζονται στην Αττική, που ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί, αφού παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί το τελευταίο δεκαήμερο, καταγράφει σταθερά τα μισά ή και περισσότερα περιστατικά μολύνσεων τον τελευταίο μήνα.

Ο προβληματισμός περιστρέφεται κυρίως γύρω από τον δυσανάλογα μεγάλο αριθμό των θανάτων, που το περασμένο 24ωρο ανήλθαν στους 7 και την αγωνία να «χτυπά κόκκινο» για τους πάσχοντες που χρειάζονται εντατική παρακολούθηση, που έφτασαν τους 68.  Ανάμεσά τους κι ένας άνδρας 25 ετών, από την Τήνο, που νοσηλεύεται στο Ασκληπιείο της Βούλας.

Σεπτέμβριος: Ο πιο φονικός μήνας της πανδημίας

Ο Σεπτέμβριος αποδείχθηκε ο πιο φονικός μήνας της επιδημίας, αφού μέσα σε 25 ημέρες έχασαν τη ζωή τους πάνω από 100 άνθρωποι. Οι δείκτες θνησιμότητας παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις το τελευταίο διάστημα, αφού από 2 την ημέρα που ήταν ο αριθμός των θανάτων τον Αύγουστο, έχει ανέλθει στους 5 κατά μέσο όρο. 

Αρνητικό ρεκόρ νοσηλευόμενων

Καθημερινά, δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα χρίζουν νοσηλείας, με αρκετά να οδηγούνται στις μονάδες εντατικής θεραπείας, που «εκπέμπουν» σήμα κινδύνου. Χθες, για πρώτη φορά από την αρχή της επιδημίας, οι νοσηλευόμενοι ξεπέρασαν τους 600. 

Ο ιός «σφυροκοπά» αλύπητα τα νοσοκομεία της Αττικής, η οποία συγκεντρώνει το 59% των ημερήσιων κρουσμάτων, με αυξητικές τάσεις. Ασθενείς μεταφέρονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές κλείνουν για να δοθούν κρεβάτια για ασθενείς με κορωνοϊό, χειρουργεία ακυρώνονται. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται κρεβάτια για covid περιστατικά.

Πορτολί συναγερμός στην Αττική

Όπως αποκαλύπτει το ΒΗΜΑ της Κυριακής, από τα περίπου 2.500 ενεργά κρούσματα της Αττικής, το 40% εστιάζεται στο κέντρο της Αθήνας. (Συνεργεία της πολιτικής προστασίας προχωρούν σε νέο κύκλο ελέγχων σε τουλάχιστον 20 πλατείες και ανοιχτούς χώρους, προκειμένου να σταματήσουν το συνωστισμό. 

Παράλληλα, κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενεργούν εκτεταμένους διαγνωστικούς ελέγχους σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως Κυψέλη, πλατεία Βάθη και πλατεία Αμερικής. 

Σε κλοιό μέτρων τα Τρίκαλα

Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών και η περιφερειακή ενότητα Τρικάλων, λόγω απότομης διασποράς του κορωνοϊού, με τις υγειονομικές αρχές να έχουν επιβεβαιώσει 30 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, τα 15 από τα οποία χρεώνονται σε γάμους που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη. 

Τα Τρίκαλα, και 10 ακόμα περιοχές, ανήκουν στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύουν ειδικοί περιορισμοί, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους.

Η καθολική χρήση της μάσκας και ο περιορισμός στις μετακινήσεις των ηλικιωμένων είναι το «όπλο» που κρατά σε «εφεδρεία» η κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, πριν ενεργοποιήσει το έσχατο σενάριο του lockdown προκειμένου να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας.

Ελλάδα