Πολιτική

Ξεκάθαρη η Αθήνα για τις διερευνητικές – Νέα τουρκική NAVTEX και αναφορές Ερντογάν σε «Γαλάζια Πατρίδα»

26.09.2020 | 12:31 Eνσωμάτωση

Με χαμηλές προσδοκίες και υπογραμμίζοντας ότι το μόνο θέμα που είναι αντικείμενο διαλόγου είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών σπεύδει η ελληνική πλευρά στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Η ελληνική αποστολή ετοιμάζει τις βαλίτσες για το δύσκολο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη που θα γίνει πιθανότατα μετά τις πέντε Οκτωβρίου.

Τουρκικές προκλήσεις

Τον πειρατή Μπαρμπαρόσα γιορτάζει η Τουρκία και την νίκη του κατά των σταυροφόρων το 1538 στην Πρέβεζα, όπως αναφέρει στο σχετικό μήνυμά του για την ημέρα ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην «Γαλάζια Πατρίδα».

Με ένα βίντεο του τουρκικού υπουργείου Άμυνας στο οποίο έχουν χρησιμοποιηθεί όλες οι τεχνικές των τουρκικών σήριαλ προβάλλεται το μεγαλείο των οθωμανών και οι σύγχρονοι συνεχιστές του ακόμα και με αποβάσεις σε νησιά.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Δυστυχώς, παρά το ότι η Ελλάδα έθεσε την εμπιστοσύνη, τον διάλογο και την κατανόηση στο επίκεντρο μιας εξωτερικής πολιτικής βασισμένης σε αξίες, η Τουρκία απάντησε με κλιμάκωση, προκλήσεις, παραπληροφόρηση και επιθετικότητα επεσήμανε στο μήνυμα του στον ΟΗΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τόνισε πως ενώ η Αθήνα επέλεξε τον δρόμο του διαλόγου με καλή πίστη, η Άγκυρα επέλεξε τον δρόμο της αδιαλλαξίας.

Την Χάγη έδειξε για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός αν οι συνομιλίες δεν καταλήξουν πουθενά.

Ευρωπαϊκή Ένωση και Πομπέο

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησε απολύτως σαφές ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν θα μένουν αναπάντητες, όταν απειλούν κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών και για αυτό η Αθήνα περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την σύνοδο Κορυφής στις αρχές Οκτωβρίου. 

Η έλευση Πομπέο στην Ελλάδα την Δευτέρα θα έχει ενδιαφέρον καθώς δεν θα συνοδευτεί και από επίσκεψή του στην συνέχεια στην Τουρκία.

Η πραγματοποίηση μιας δεύτερης επίσκεψης του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο αποτελεί σαφέστατη ένδειξη των ισχυρών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μόλις δύο εβδομάδες μετά την επίθεση που είχε εξαπολύσει κατά του Εμανουέλ Μακρόν, ο Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες που αποκόμισε το Bloomberg από αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται, ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο την περασμένη Τρίτη να βοηθήσει την Τουρκία ώστε να βρεθεί στη συμπαραγωγή του ευρωπαϊκού συστήματος αντιαεροπορικής-πυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς SAMP/T.

Ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να του απάντησε πως, εάν η Τουρκία δεν διευκρινίσει ποιοι είναι οι στόχοι της στη Συρία, το Παρίσι δεν πρόκειται να προβεί σε μία τέτοια ενέργεια.

Στην δήλωση πως εκτός από τις διερευνητικές επαφές η Ελλάδα και η Τουρκία θα διεξάγουν ταυτόχρονα πολιτικές και στρατιωτικές συνομιλίες προχώρησε ο Ιμπραχίμ Καλίν

«Αυτές οι συναντήσεις θα είναι μία συνέχεια εκείνων (του ΝΑΤΟ). Επομένως, αναμένουμε, ελπίζουμε και σχεδιάζουμε αυτή η διαδικασία της διαπραγμάτευσης να ξεκινήσει με μία τριπλή μορφή: διερευνητικών συνομιλιών, πολιτικών διαβουλεύσεων και στρατιωτικών συνομιλιών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ράπισμα όμως για την Τουρκία ήρθε από το Βερολίνο. Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως οι συνομιλίες θα περιλαμβάνουν μόνο ένα θέμα εκείνο των θαλασσίων ζωνών. 

Δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu αναφέρει πως ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης θα επικοινωνήσει με Ελλάδα και Μάλτα για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών.

Μέχρι στιγμής η Αθήνα δεν έχει λάβει κάποιο μήνυμα από αυτή την κατεύθυνση.

Νέα τουρκική NAVTEX

Συνεχίζοντας την παρελκυστική και αναθεωρητική της πολιτικής, η Τουρκία εξέδωσε σήμερα NAVTEX για τις 29 Σεπτεμβρίου, δεσμεύοντας περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Εντός της NAVTEX, εμπίπτει και περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας.

Παράλληλα, μήνυμα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τα δικαίωματα της Τουρκίας έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την επέτειο για τη ναυμαχία της Πρέβεζας τον Σεπτέμβριο του 1538.

«Σήμερα ως μια από τις 10 χώρες που μπορού να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να συντηρήσουν πολεμικά πλοία, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις ναυτικές μας δυνάμεις και να προστατεύουμε τη «Γαλάζια Πατρίδα» για να ενισχύσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στους συμμάχους μας και να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.